Türkiye'nin TANAP'taki hisselerini arttırmasına engel kalmadı

Türkiye'nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ndeki(TANAP) hissesini arttırmaya yönelik önünde hiçbir engel kalmadı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin TANAP'taki hisselerini arttırmasına engel kalmadı

Türkiye'nin Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'ndeki(TANAP) hissesini arttırmaya yönelik önünde hiçbir engel kalmadı. TANAP'ta büyük ortak Azerbaycan'ın elindeki hisselerin bir kısmına talip olan petrol şirketleri Statoil ve Total'in projedeki fiyat artışını gerekçe göstererek alımdan vaz geçtiklerini duyurmasıyla Türkiye'nin önü açılmış oldu.

Konuya ilişkin geçtiğimiz günlere Azerbaycan Devlet Petrol şirketi (SOCAR) Başkanı Rövnak Abdullayev Türkiye'nin projede yüzde 20 olan payını arttırmak istediğini ancak, bu artımın gerçekleşmesinin Statoil ve Total'le yapılan görüşmelerin sonunda herhangi bir anlaşmanın olmaması durumunda gerçekleşebileceğini bildirmişti.
Ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Şahdeniz 2 projesinin yatırım kararı için nihai imzaların atıldığı tören dolayısıyla geldiği Bakü'de, söz konusu projede paylarını yüzde 30 'a çıkarmayı istediklerini ifade etmişti.

TANAP'ın hisselerinin yüzde 80'i Azerbaycan yüzde 20'si ise Türkiye'nin elinde bulunuyor. Azerbaycan tarafı kendi hisselerinin yüzde 29'luk bölümünü satışa çıkarmış söz konusu hisselerin British Petrolium(BP yüzde 12), Statoil(yüzde 12) ve Total(yüzde 5) satışı konusunda müzakerelere başlamıştı. TANAP'ta hisselerin kesin paylaşımı henüz netlik kazanmamakla birlikte satışa çıkarılan hisselerin
SOCAR, BP, TPAO ve BOTAŞ arasında yapılacak anlaşmayla belirleneceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Azerbaycan'ın önemli doğal gaz havzası Şahdeniz 2'den çıkarılacak olan doğal gazın Gürcistan üzerinden Türkiye'ye, Trans Anadolu Projesiyle (TANAP) ve Trans Adriyatik Projesiyle de(TAP) Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor. İnşası 2017'de tamamlanması planlanan proje ile başlangıçta yıllık 16 milyar metreküp doğal gazın nakledilmesi bekleniyor. 2023'te bu kapasite 23 milyar, 2026'da ise 31 milyar metreküpe kadar çıkacak. İlk merhalede taşınacak 16 milyar metreküplük doğal gazın 10 milyarlık bölümü Avrupa'ya nakledilirken, 6 milyar metreküpü ise Türkiye'ye verilecek.
CİHAN

Yorumlar