'Türkiye, ileriyi teknolojiyi yakalarken, ileri demokrasiye de ulaşacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ileri teknolojiyi yakalarken, ileri demokrasiye de ulaşacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Türkiye, ileriyi teknolojiyi yakalarken, ileri demokrasiye de ulaşacak'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin ileri teknolojiyi yakalarken, ileri demokrasiye de ulaşacağını söyledi.

Bakan Işık, Tekirdağ Ramada Otel'de düzenlenen 'Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı'na katıldı. Konuşmasında, Türkiye’de siyasi istikrarın sağlandığı dönemlerde güçlü hamleler yapıldığını söyleyen Bakan Işık, geçmiş dönemlerde yaşananları şu sözlerle anlattı. “1950-60 arası siyasi istikrarın sağlandığı dönemdir, Türkiye’nin hamle dönemidir. Maalesef 1950’lerin sonunda ya bu ülke fazla güçlenmesin, güçlenmeye gelmez bu Türkler, bu adamlar güçlenirse yine bizi rahat bırakmazlar mantığı ile sivil iktidarın alanı daraltıldı. Daha sonra 70’lerin başında, aynı olaylarla karşılaştık. Bugün yaşadığımız olayları da çok iyi anlamak açısından şunu çok net olarak söylüyorum. Sovyetler dağılmış, Türk Cumhuriyetleri bağımsızlıklarını kazanmış ve Türkiye ile işbirliğine can atıyorlar. Rahmetli Özal da, Cumhurbaşkanı olarak o dönemde Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye'nin arasını, ilişkilerini güçlendirelim, oranın doğal kaynakları ile insan kaynaklarını birleştirelim ve gerçekten kısa zamanda Türkiye'yi ve bölgeyi ayağa kaldıralım düşüncesiyle, çok ciddi gayretler gösterdi. Eğer o gayretler, sonuç verseydi o zaman, Türkmen gazını kullanıyor olsaydık, acaba gazın fiyatı bugün kü fiyatla aynı mı olurdu? Nasıl 50'lerin sonunda 'bebek davası', 'köpek davası' denip hükümete yönelik operasyon yapıldıysa, nasıl dünya 70'leri Ar-Ge ile bilim ile teknoloji ile geçirirken, biz birbirimizle uğraşarak geçirdiysek, 90'ların hemen başında Türkiye'nin bu fırsatını değerlendirmemesi için terör bir anda fırladı. O dönemde bir anda tırmandırıldı.”
Bugün yaşananları Türkiye’nin son brandalarının kırılması olarak gördüklerini ifade eden Işık, Türkiye’nin önemli vesayetleri geride bırakacağını ve ileri teknolojiyi yakalarken de ileri demokrasiye de ulaşacağını söyledi. Demokrasi ne kadar güçlü olursa, ekonominin de o kadar güçlü olacağını dile getiren Bakan Fikri Işık, demokrasideki eksikliklerin fatura olarak çıkacağını belirtti.
Artık çok daha güçlü iş birliğine ihtiyacın olduğunu vurgulayan Fikri Işık, Türkiye'nin artık kendi markasını üretmesi gerektiğini şu sözlerle aktardı: "Türkiye'nin yaptığı ihracatın kilogram fiyatı 1.53 dolar. Avrupa'da 7 dolara kadar çıkıyor. Her ürettiğimizi 1.5 dolara satarken, Almanya 7 dolar ortalama ile satıyor. Biz biraz önce, hedefleri yakalamak için mutlaka Almanya'nın sahip olduğu teknolojiye birikime sahip olmak durumundayız. Bunu da sanayicinin üstüne yıkmamalıyız. Bizim aslında güçlü bir insan kaynağımız var. Türkiye'nin en önemli zenginliği insan zenginliği, insan kaynağıdır. Türkiye'nin en fakir olduğu alanlardan biri de organizasyon kabiliyetidir."
Bakan Işık, toplantı sonunda, çeşitli Ar-Ge çalışmalarında başarılı olan bilim insanlarına plaket verdi.
Toplantıya Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Edirne Valisi Hasan Duruer ve Kırklareli Valisi Mustafa Yaman ile AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Özlem Yemişçi ile Ziyaeddin Akbulut da katıldı. Bakan Fikri Işık'ın ayrılmasından sonra toplantı, panelle devam etti.
CİHAN

Yorumlar