TANAP'da Start Verildi, Borular Döşenmeye Başlandı

Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyacak projenin temeli Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili'nin katılımıyla atıldı.

Google Haberlere Abone ol
TANAP'da Start Verildi, Borular Döşenmeye Başlandı

TANAP projesi sonunda start aldı. Projenini ilk kazması C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili'nin katıldığı törenle Kars'ta vuruldu.

TARİHİ PROJE

9,5 milyar dolarlık Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın ana atma töreni öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

Dünyayı daha adil bir yere getirme meselesi için sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projeyle tabii kaynaklar açısından gerçekleşecek hassasiyetimizi göstermeyi umuyoruz. Doğalgazla ortak barışın da akabinde geleceğini umuyoruz.

TÜRKİYE'NİN PROJEDEKİ YERİ

Bu projede Azerbaycan birinci sırada geliyor. Bizse transit geçiş şekilde yer alacağız bu projede. Avrupa ise tüketici profilinde yer alacak. Biz projeyle tıpkı sürede kend i vatandaşlarımıza sunma iradesini de sunuyoruz. Bu yolda ortak ilerlediğimiz için hepinize teşekkür ediyorum.

'HEDEF MERKEZ OLMAK'

Türkiye hem demokrasi hem iktisat sahasında iri çalışmalar gerçekleştirildi. Turizm gelirlerimizi 24 buçuk milyar dolar seviyelerine ulaştırdık. TANAP'a seçenek bir plan yoktur. Bu özgün bir projedir. Türkiye'yi bölgenin enerji dağıtım merkezi durumuna getirmeyi planlıyoruz.

KATKISI BÜYÜK

Tüm dünyada misal tahsil edilen bir şehirleşme hamlesi başlattık. Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi durumuna getirmeyi planlıyoruz. TANAP özgün bir projedir. Bu projeye bir şey seçenek olamaz. Bu projeye Azerbaycan, Gürcistan'dan, Türkiye'den ziyade bütün Avrasya'nın gereksinimi var. Bu plan ekonominin beraberinde barışa sağlayacağı katkıda fazla fazla önemlidir.

'31 MİLYAR METREKÜP...'

Güney gazı koridorunu yaşama geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar bölgesi içinde zinde bir bağ oluşturacağız. Trans Anadolu doğalgaz botu hattı (TANAP) 31 milyar metreküp seviyesine çıkacak. 1850 km'lik hattın hizmete girmesini temenni ediyoruz.

'2018'DE BİTMESİNİ HEDEFLİYORUZ'

Doğalgaz akışının hedeflediğimiz tarihte inşallah 2018'de başlamasını umuyoruz. 22 ilimizden 67 ilçemizden 600 köyümüzden geçecek hattın süratle tamamlanarak hizmete girmesini temenni ediyoruz. Çalışmaları yürütecek firmalara, işçilere başarılar diliyorum. Bir defa daha TANAP'ın hayırlı olmasını diliyor, Allah kazalardan muhafaza etsin diyorum.

TEMEL ATILDI

Erdoğan'ın konuşmasının peşinden üç cumhurbaşkanı ortak düğmeye basarak projenin temeli bulunan boruları toprağa vinçle indirdiler.

TANAP PROJESİNİN TÜRKİYE'YE FAYDASINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

DEV PLATFORMLARIN ÖZELLİKLERİ

İnşa edilecek iki platformun yekün ağırlığı 2.7 tane Eyfel Kulesi'nin ağırlığına eşit olacak. İki platformu denizde birbirine bağlayacak bulunan 51.2m'lik köprü, tarihsel Urluca Köprüsü uzunluğunda olacak. Platformların birinde 100 insanın konaklayabileceği takribî 3 katlı modüler yapı olacak Platformda ulaşımı havadan sağlamaya imkân verecek helikopter pisti inşa edilecek. Platformların inşaatında işveren temsilcileri ile ortak takribî 4 bin 500 şahıs çalışacak.

TANAP'IN KÜNYESİ-TANAP için imzalar Haziran 2012'de atıldı- Boru hattının giriş noktası Türkiye-Gürcistan sınırı- Boru hattının çıkış noktası Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesi- Hattının uzunluğu bin 850 kilometre- 20 ilden geçecek- 1,3 milyon ton çelik boru kullanılacak- 15 bini aşkın insana istihdam sağlayacak- İlk gaz akışı 2018'de- Türkiye'de yapılan en iri boru hattı projesi- Yıllık kapasitesinin 2026'da 31 milyar metreküp olması planlanıyor.

1 TRİLYON METREKÜP GAZ

Hazar denizinin altında bulunan Şahdeniz doğalgaz yataklarında 1999 yılında keşfedilmişti. Yaklaşık 1 trilyon metreküp gazın tek bir bölgede olduğu Şahdeniz doğalgaz rezervi, dünyadaki en geniş kaynaklar içinde yer alıyor. Şahdeniz 2 kapsamında, yılda 16 milyar metreküp (bcm) doğalgaz üretilmesi öngörülüyor. Bunun 6 bcm'inin 2018 yılsonu sebebiyle Türkiye'ye, 10 bcm'inin ise bir sene sonra Avrupa'ya ihracatı öngörülüyor. Şahdeniz 2'nin Türkiye ayağını yapan TANAP Projesi için öngörülen dört evrenin ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 bcm olacak kapasitenin, 2023'te 23 bcm'e ulaşması hedefleniyor. TANAP'ı ileride öteki yataklardan ve başka ülkelerden doğalgaz da besleyecek.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar