Nağaç: 2014‘te ABD toparlanacak, Türkiye‘yi olumlu etkileyecek

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yard.

Google Haberlere Abone ol
Nağaç: 2014‘te ABD toparlanacak, Türkiye‘yi olumlu etkileyecek

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, ABD ekonomisinin toparlanmaya başlamasının Türkiye‘ye de olumlu etki yapacağını vurguladı.

Nağaç, 2013‘te vuku bulan siyasi olayların yerli ve yabancı yatırımcılar için risk oluşturabileceğini aktararak, “Yabancı yatırımcıların siyasi riski göz önüne alarak yatırımlarını azaltması ya da çekmesi, ülke içerisinde tasarruf sahiplerinin risk algısından dolayı dövize talebinin artması Türkiye için mevcut riskler.” dedi.

‘‘FED KARARLARI EKONOMİYİ ETKİLEMEZ‘‘

ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarını 10 milyar dolar sınırladığını belirten Nağaç, karar ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Dünya ekonomisinde 2008’den buyana devam eden durgunluğun sona erdiğinin göstergesi olarak yorumlanabilir bu karar. Her ne kadar ekonomisindeki işsizlik ve büyüme oranı hedeflenen seviyeye inmemiş olsa da, ABD için tümseğin aşıldığını söylemek mümkün. FED`in bu kararı dünya ekonomisindeki belirsizliğin ortadan kalkması açısından olumlu oldu. 2014 yılı sonuna kadar FED’in tahvil alımlarını kademeli olarak sonlandırması bekleniyor. Dolayısıyla gelişmekte olan ülke ekonomilerinin zaten girilmiş olan normalleşme sürecini tam olarak kabul edip ona göre hareket etmeleri gerekir.”

Nağaç, FED’in almış olduğu kararın gelişmekte olan ülkelere ve Türkiye’ye çok büyük bir ekti göstermesinin beklenmediğini belirtti. Bu kararın uzulin vadede döviz piyasasında bir baskı oluşturma ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirdi.

‘‘SİYASİ OLUMSUZLUKLAR TL’Yİ DÜŞÜRDÜ‘‘

Ülke gündemini sarsan yolsuzluk operasyonlarının Türk Lirası’nı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Abdulkadir Nağaç, “Geçten hafta Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha fazla değer kaybetti. Bunda şüphesiz yürütülen yolsuzluk operasyonunun oluşturduğu siyasi risk etkili oldu. Diğer gelişmekte olan ülke borsaları artarken BIST’in geçen hafta yaklaşık yüzde 6 değer kaybetmesi de aynı nedene bağlanabilir. ‘‘ şeklinde konuştu.

Nağaç, 2013 yılının Türkiye ekonomisi için son derece hareketli geçtiğinin altını çizerek, “Haziran ayında FED’in tahvil alımlarını azaltacağına yönelik açıklaması gibi dış nedenler ve taksim Gezi Olayları gibi iç hadiseler Türkiye’de finans piyasalarında gelgitler oluşturdu. Buna rağmen yüzde 3,6 olan büyüme hedefinin tutturulacağı ve belki aşılacağı görüşü hakim. Bunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) gerektiğinde döviz kuruna müdahalede bulunması ve faiz artırmama kararlılığının payı büyük.” diye konuştu.

‘‘TL’YE GÜVEN SAĞLANMALI‘‘

ABD ekonomisinin ve dolayısıyla dünya ekonomisinin yavaş yavaş toparlandığını ifade eden Nağaç, şunları söyledi:

“ABD ekonomisi dünya ekonomisinin lokomotifi olarak görüldüğü için ABD’deki ekonomik büyümeden gelişmiş ülkeler dahil herkes istifade edecek. Türkiye ekonomisinin de bu normalleşme sürecinde diğer ülkeler gibi büyüyebileceğini söylemek mümkün. Ancak siyasi gelişmeler gösteriyor ki Türkiye ekonomisi için bazı riskler söz konusu. Yabancı yatırımcıların siyasi riski göz önüne alarak yatırımlarını azaltması ya da çekmesi, ülke içerisinde tasarruf sahiplerinin risk algısından dolayı dövize talebinin artması Türkiye için mevcut riskler. Bu riskleri göz önüne alarak bazı analistler Merkez Bankası’nın faiz artırımına gideceği ve TL’nin değer kaybedeceğini düşünüyor.”

Nağaç, TL’nin değer kaybedeceği görüşlerine karşın TCMB’nin döviz rezervi miktarını rekor düzeye çıkarmış olması ve gerektiğinde döviz piyasasına müdahale edeceğini açıkça göstermesinin TL’ye olan güven açısından olumlu olduğunu belirtti. Nağaç, “TCMB’nin faiz artırmama kararlılığı 2014 yılı için büyüme hedefinden taviz verilmeyeceğinin göstergesi. 2014 yılı için Türkiye’deki iç gelişmeler ülke ekonomisini FED kararları veya başka dış gelişmelerden daha çok etkileyecek gibi görünüyor.” değerlendirmesinde bulundu.
CİHAN

Yorumlar