Merkez Bankası Faiz Oranlarını Değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında faiz kararını açıkladı. Faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmedi.

Google Haberlere Abone ol
Merkez Bankası Faiz Oranlarını Değiştirmedi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında nema kararını açıkladı. Merkez Bankası nema rakamlarını beklentiler dahilinde değiştirmedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) Mart ayı toplantısı sonrasında siyaset faizini değiştirmediğini yüzde 7,5'te bıraktığını açıkladı. .

FAİZ KORİDORU DEĞİŞMEDİ

TCMB bununla birlikte nema koridorunda da bir değişiklik yapmadı. Faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25, üst bandı ise yüzde 10,75'te korudu.

İŞTE MERKEZ BANKASINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta bulunan nema oranları ile bir hafta vadeli repo ihale nema oranının aşağıdaki bu şeklinde sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Gecelik nema oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10,75, açık sektör işlemleri çerçevesinde sektör yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma olanağı nema oranı yüzde 10,25, Merkez Bankası borçlanma nema oranı yüzde 7,25,
b) Bir hafta vadeli repo ihale nema oranı yüzde 7,5,
c) Geç Likidite Penceresi nema oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede kullanılan Merkez Bankası borçlanma nema oranı yüzde 0, borç verme nema oranı yüzde 12,25.
Sıkı nakit politikası duruşunun ve tahsil edilen makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi gelişme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki müspet gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış istek güçsüz seyrini korurken iç istek büyümeye ılımlı kurda yardım vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin gelişme potansiyelini mühim ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Uygulanan temkinli nakit ve maliye politikaları ile tahsil edilen makroihtiyati önlemler enflasyonu, bilhassa enerji ve besin dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini müspet yönde etkilemektedir. Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve besin fiyatlarındaki yükselişlar nakit politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, nema oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir.
Önümüzdeki devirde nakit politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen öteki unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde dikkat çekici bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın yakalamak şekli ile nakit politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her çeşitli yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik siyaset duruşunu değiştirmesine sebep olabildiği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü arasında yayımlanacaktır.

GÜNCEL FAİZ ORANLARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar