Macaristan Başbakanı Viktor Orban: AB sürecini destekliyoruz

Türkiye Macaristan İş Forumu'na katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecine destek verdiklerini belirterek, "Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye ekonomisi bunu hak etmiştir.

Google Haberlere Abone ol
Macaristan Başbakanı Viktor Orban: AB sürecini destekliyoruz

Türkiye Macaristan İş Forumu'na katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme sürecine destek verdiklerini belirterek, "Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye ekonomisi bunu hak etmiştir." dedi. Türkiye ile Macaristan arasında ekonomik ilişkilerin geliştirmek istediklerini dile getiren Macaristan Başbakanı, "Şu an 2 milyar olan ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Bunun için hukuki alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Forumun açılış konuşmasını yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 2 ülkenin otomotivden ticarete bir çok konuda işbirliği yapabileceğini vurguladı. Hisarcıklığolu, "2 ülke arasında enerjiden bilişim ve iletişime, otomotiv sanayiden, ilaç sanayine, tarım teknolojilerinden savunma sanayine kadar birçok alanda işbirliği imkanlarının olduğunu düşünüyorum. Enerji tedarikinde dışa bağımlı 2 sanayi ülkesi olarak, önümüzdeki en büyük meselemiz rekabet gücümüzü arttırmak ve ileri teknoloji üreten bir ekonomiye dönüşmektir. Enerji güvenliğimiz için yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi, çevre dostu teknolojilerin uygulanması alanında işbirliği yapabiliriz." ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı, iklimi ve zengin su kaynaklarıyla topraklarının yüzde 50’sinin tarıma elverişli Macaristan verimli tarım arazilerinde ve Türkiye’de ortak tarım yatırımların yapılabileceğini kaydetti. Türk özel sektörü olarak Macaristan’ın Türkiye’nin AB tam üyelik sürecine verdiği desteğe teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, "AB ile aramızdaki anlaşmalara ve Gümrük Birliği felsefesine aykırı bir şekilde maruz kaldığımız vize uygulamasının kaldırılmasına kadar geçecek sürede, Macaristan’ın göstermiş olduğu işbirliği için, Macaristan otoritelerine ve Macaristan’ın Türkiye Büyükelçisi'ne müteşekkiriz. Geçen hafta imzalanan Vize Kolaylaştırma Anlaşması sayesinde Türkiye ile Macaristan arasındaki ticaretin de artacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

Macaristan Başbakanı Victor Orban konuşması ardından Başbakan Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakanlığa gitti. Açılış konuşmaları ardından Türkiye Macaristan arasından ticari iş birliği anlaşması imzalandı.
CİHAN

Yorumlar