Kazakistan’ın ekonomik durumu

- Kazakistan’da 2016 yılında yüzde 0,5 oranında ekonomik büyüme bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan’ın ekonomik durumu

ASTANA (AA) - Kazakistan Milli Ekonomi Bakanı Kuandık Bişimbayev, 2016 yılında yüzde 0,5 oranında ekonomik büyümenin tahmin edildiğini söyledi.

Bişimbayev, Kazmedia merkezinde yaptığı açıklamada, Mayıs ayında Nurlı Col kalkınma programlarının faaliyete geçmesi ve inşaat mevsiminin başlamasıyla Mayıs ayında ekonomide ilerleme yaşandığını belirterek, Ocak-Mayıs aylarında ekonomideki düşüşün geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 0,9 oranında azaldığını bildirdi.

“Haziran’da küçük ilerleme olacak. Eğer dış piyasada önemli bir değişiklik olmazsa 2016’da ekonominin yüzde 0,5 oranında büyümesi tahmin ediliyor.” diyen Bişimbayev, ekonominin kalkınması için bütçeden tahsis edilen toplam 240 milyar tengenin 155 milyarının orta ve küçük işletmeciliğin desteklenmesi için kullanılacağını dile getirdi.

Ülke ekonomisinin kalkınmasında işletmelerin önemini vurgulayan Bişimbayev, Kazakistan’daki küçük ve orta işlemeler için alınması gereken izin ve lisans sayısının iki kat azaltıldığını belirtti. Bişimbayev, iş adamlarının haklarının korunması için iş ombudsmanının da oluşturulduğunu kaydetti.

2015 Kasım ayında onaylanan ve iş adamlarına profesyonel alanlarında kuralları belirleme hakkı veren kanunun onaylandığını anımsatan Bişimbayev, “Kanuna göre hükümet iş adamlarının genel davranış ilkelerini belirleyecek. İş adamları da tüketici ve başka ilgili taraflarla birlikte profesyonel alanındaki kural ve normları kendi aralarında çözecekler.” dedi.

Bişimbayev, söz konusu kanun iş adamlarının kendilerini daha özgür ifade edebilmesini, uygun ve doğru kararları almalarını sağlayacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar