Kaçakçıların Yeni Gözdesi: Kum Midyesi

Türkiye'de çok rağbet görmese de Akdeniz mutfaklarında ilgi çekmesi nedeniyle Edirne'de kum midyesi kaçakçılığı arttı.

Google Haberlere Abone ol
Kaçakçıların Yeni Gözdesi: Kum Midyesi

Türkiye'de fazla aşırı rağbet görmese de Akdeniz mutfaklarında alaka çekmesi sebebiyle Edirne'de kum midyesi kaçakçılığı arttı. AA muhabirinin Edirne Jandarma Komutanlığından aldığı bilgiye göre, Türkiye'de fazla aşırı rağbet görmemesine karşın Yunanistan ve İtalya bunun şeklinde Akdeniz devletleri mutfaklarının vazgeçilmez sosu şekilde uygulanan midye, Karadeniz, Ege ve Marmara'da tarak ve ya hidrolik pompa sistemiyle yakalanıyor.

KAÇAKÇILARIN ROTASI

Yakalanan midyeleri, Yunanistan üstünden pazarlanması için Enez ilçesine getiren kaçakçılar buradan teknelerle sevkiyatı gerçekleştiriyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, bu arada yakalanan kaçakçılara, Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet suçundan şahıs başına 1055 lira ceza uyguluyor.

ELE GEÇEN MİDYELERİN SONU

Yakalanan midyeler diri ise denize bırakılıyor. Canlı olmayanlar da imha ediliyor.

TONLARCA YAKALANDI

Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, 6 ayda düzenledikleri 12 operasyonda, 11 ton 995 kilogram kaçak midye ele geçirdi. Kaçak avcılara yönelik operasyonlar incelendiğinde, yakalanan pek fazla aşırı insanın cezayı ödedikten sonra tıpkı suçtan birkaç kere daha yakalandığı görülüyor. Midyenin tonunun Yunanistan'da 12 bin liraya satıldığını belirten yetkililer, yüksek yatırım hedefleyen kaçakçıların illegal kazançlarının 12'de birisini ödemeyi göze alarak kaçakçılığa devam ettiklerini kaydetti.

'AB ÜLKELERİNE İHRAÇ EDEMİYORUZ'

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Su Ürünleri Avlama Teknolojisi öğretim üyesi Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç da AA muhabirine yaptığı izahatda, kaçak avcılığın son senelerde yükseliş gösterdiğini ve kaçak midye sevkiyatının Avrupa'ya Yunanistan üstünden yapıldığını söyledi.

Avrupa ülkelerinin Türkiye'den sadece işlenmiş midye aldığını vurgulayan Dalgıç, 'AB kuralları gereğince akredite laboratuvarlarımız olmaması sebebiyle midyenin ağır madeni ve mikrobiyolojik hali saptama edilemiyor. Bu sebeple Avrupa ülkelerinin Türkiye'den diri midye ithalatı yasak. Bu iş illegal yollarla çoğunlukla Türkiye'nin Yunan sınırına yakın bölgelerinden yapılıyor' diye konuştu.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar