Işık: İnovatif fikir, madencilik sektöründe de yaşam biçimi olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Soma’da madende ölenlere Allah’tan rahmet diledi; “ İnovatif fikir, hayatın her alanı gibi madencilik sektöründe de yaşam biçimi olmalı. Maalesef karbonmonoksit seviyesi arttığında ‘üretim...

Google Haberlere Abone ol
Işık: İnovatif fikir, madencilik sektöründe de yaşam biçimi olmalı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Soma’da madende ölenlere Allah’tan rahmet diledi; “ İnovatif fikir, hayatın her alanı gibi madencilik sektöründe de yaşam biçimi olmalı. Maalesef karbonmonoksit seviyesi arttığında ‘üretim aksamasın’ diye alarm veren aygıtın kapatılmasıyla değil; inovatif anlayışla, bilgi ve teknoloji yoğunluklu üretimle madencilik sektörünün gelişmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Genç Türkiye Zirvesi’nde söz alan Fikri Işık, ayrıca Okmeydanı olaylarına değindi ve “Vandalların çıkardığı olayda hayatını kaybeden Uğur Kurt’a Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Işık, zirvede ihracatta ileri teknolojili ürünlerin payının yüzde 20 olması gerektiğini de belirtti. Bu anlamda Ar-Ge, inovasyon ve tasarımın önemle ele alınmasını talep etti.

“DERDİMİZ FİKİRLERİN TİCARİLEŞMEDEN MEZARA GİTMEMESİ”

Firmalara önemli miktarlarda Ar-Ge destekleri verdiklerini aktaran Işık, şunları kaydetti:

“Firmalar eskiden devletin kapısını aşındırırdı. Biz şu an firmaları ‘Ar-Ge yapın’ diye zorluyoruz. Artık devletin kapısında beklemiyor, devlet görevlileri sanayicinin ayağına gidiyor; onu Ar-Ge ve inovasyona yönlendiriyor.

TÜBİTAK’ın son senelerde Ar-Ge’ye verdiği destek 8,5 kat artması burada önemli bir olay. Bu kurum girişimcilere de destek veriyor. 2012’de 112 yeni Ar-Ge firması kuruldu. Bizler girişimcilerin yeni firmalar kurmalarını destekliyoruz. Tek derdimiz fikrin ticarileşmeden fikirler mezarlığına gitmemesi. Bu konuda önemli desteklerimiz var. İnovasyon Ar-Ge ve tasarıma özel önem veriyoruz. Bu alanda teşviki, farkındalığı artırma çabasındayız. Tekno girişim sermaye desteği kapsamında üniversite mezunu arkadaşlarımıza ‘kendi fikirlerini hayata geçirsinler, işlerini kursunlar’ diye 100 bin lira hibe veriyoruz. Ayrıca her sene 550 genci tekno girişim sermaye desteğinden yararlandırmayı hedefliyoruz. Onlara fikirlerini ticarileştirme noktasında can suyu vermeyi hedefliyoruz. Ama bu sene projesi kabul edilen girişimci sayısı 284’te kaldı. Burada her birimizi özeleştiri yapmalıyız. Üniversiteler ‘biz 550 genç yetiştiremiyor muyuz’ diye şapkayı önüne alıp düşünmeli. Bizler ‘nerede hatalar var’ diye değerlendirme durumundayız. Benim en büyük arzum 550 gencin bu destekleri alması. Diğer 550-1100 gencin ‘bizim de güzel projelerimiz var, bize de kaynak oluşturun’ demeleriydi. Demek ki eğitim dâhil başka pek çok şeyi göden geçirmeliyiz.

Bundan böyle ‘orijinal fikrim var ama kaynak bulamıyorum’ demek hakikate dayanmıyor. Biz, şu an var olan kaynakların kullanılmamasından şikâyetçiyiz. Onun için tekno girişim noktasında düşünmekte fayda var.”

Türkiye’nin yenilikçi ve inovatif ekonomiye geçmesi gerektiğini anlatan Fikri Işık, burada gençlerin önemli rol oynayacağını vurguladı.

Vali Hüseyin Avni Mutlu’nun gençliğinde sinema oyunları oynatarak, tatlı sattığını dile getiren Işık, şöyle devam etti:

“Kendisini Rizeli biliyordum ama, dedelerinde Kayserililik var herhalde. Yahudi ve Kayserili fıkraları çoktur. Bir, Yahudi trene biniyor. Kayseri’den saf köylü yanında. Yahudi, içinden ‘bu seyahatin parasını bedavaya getireyim’ diye geçiriyor. Kayserili ile muhabbete giriyor. Kayseriliye ‘yol epey uzun, hadi oyun oynayalım. Sen bana soru sor, ben profesörüm. Bilemezsem sana 100 lira vereyim. Sen köylüsün. Sen sor ben bilemezsem sana 5 lira vereyim.’ diyor. Kayserili ‘ilk soruyu ben soracağım’ cevabını veriyor ve ‘üç ayaklı hayvan ismi söyle’ sorusunu yöneltiyor. Yahudi, düşünüyor, düşünüyor, cevap veremiyor, ‘Al 100 lira bilemedim’ diyor. Sonra ‘soru hakkı bana geçti, sen söyle 3 ayaklı hayvan ismi’ diyor. Kayserili ‘ben de bilmiyorum, al 5 liranı’ yanıtını veriyor. “

Fikri Işık, Türkiye toplumunun akıllı, yenilikçi, inovatif olduğunu ifade etti. TÜRKSAT 6A’yı yerli imkanlarla, yerli mühendislerle yapacağını bildirdi.

“NİYE YERLİ SOSYAL PAYLAŞIM ORTAMLARI OLMASIN”

Işık, ilaveten “Artık Facebook ya da Twitter gibi şeyleri niye gençlerimiz oluşturmasın? Niye yerli sosyal paylaşım ortamları olmasın? Niye gençlerin şirketleri dünya şirketleriyle yarışır hale gelmesin? “ diye sordu.

Üniversite mezunlarının devlete kapağı atma derdinde olduğundan yakınan Işık, ABD ve Avrupa’da durumun böyle olmadığını belirtti. Bu ülkelerde gençlerin üniversite mezunu olmasının ardından kendi şirketlerini kurmayı planladığından söz etti.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılan Türkiye Gençlik Zirvesi’ne İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de katıldı. Gençlerin ilgi ile takip ettiği zirvede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a plaket takdim edildi.

CİHAN

Yorumlar