İran Büyükelçisi: İşadamı Rıza Sarraf ile tanışmadım

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran’la ticaret yapan Türk işadamların tamamının uluslararası kurallar çerçevesinde iş yaptığını savunarak buna 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile gündeme gelen İranlı...

Google Haberlere Abone ol
İran Büyükelçisi: İşadamı Rıza Sarraf ile tanışmadım

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, İran’la ticaret yapan Türk işadamların tamamının uluslararası kurallar çerçevesinde iş yaptığını savunarak buna 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ile gündeme gelen İranlı Reza Zerrab (Rıza Sarraf)’ın da dahil olduğunu kaydetti. Bikdeli, ‘‘Bugüne kadar ben kendileriyle ne tanıştım ne de görüşme imkânım oldu.’’ dedi.

İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD) üyeleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Soma’daki maden faciasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Büyükelçi, İran ile Türk halkının kötü ve iyi günlerde her zaman yan yana olduğunu ifade etti. Toplantı, maden ocağında hayatlarını kaybeden vatandaşlar için Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından Bikdeli, taziyelerini dile getirdi.

17 Aralık soruşturmasının Türkiye’nin iç meselesi olduğu için bu konuda herhangi bir şey söylemek istemediğini ifade eden İran Büyükelçisi Bikdeli, iki ülke arasındaki altın ticareti ile birlikte Rıza Sarraf ve Halk Bankası hususlarında kasıtlı söylentilerin çıkarıldığını savundu. Bikdeli, ‘‘İran ile Türkiye arasındaki ekonomik iş birliğimiz, İran’a uygulanan ambargolara rağmen 2012 yılında 23 milyar dolarlık bir rekora ulaştı. Bu ticaret hacminin büyük kısmı altın ticareti ile alakalıydı. 2013 Temmuz ayına kadar da bu ticaretle ilgili herhangi bir engel mevcut değildi. İran ile Türkiye arasındaki ilişkilerin had safhaya çıkmasını istemeyenler bu süreci durdurmak için çaba gösterdiler. Bu nedenle 2013 yılın başında İran’a karşı altın ticareti ambargosunu gündeme getirdiler. 2013 yılın Temmuz ayına geldiğimizde İran’la altın ticareti hemen hemen tamamen kesildi.’’ dedi.

‘RIZA SARRAF İLE BABEK ZENCANİ ARASINDA BAĞLANTI OLDUĞUNU BİLMİYORUM’

İran’la ticaret yapan Türk işadamların tamamının uluslararası kurallar çerçevesinde iş yaptıklarını savunan Büyükelçi Bikdeli, İran’la ticaretin çok ağır denetimler altında gerçekleştirildiğini anlattı. Bikdeli, ‘‘Bu bahsettiğim bütün iş adamlarımızı içeriyor. Doğal olarak iş adamı olan Reza Sarraf’ı da içermektedir. Bir iş adamı için fikri beyan etmek diplomatların görev alanın dışındadır. Bugüne kadar ben kendileriyle ne tanıştım ne de görüşme imkânım oldu.’’ dedi. Rıza Sarraf ile Babek Zencani arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığının sorulması üzerine de bu yönde kendisine geçerli herhangi bir belgenin ulaşmadığını söyledi. Bikdeli, iki ülke arasındaki ticaretin siyasi nedenlerle gerilememesi gerektiğini söyledi.

"CUMHURBAŞKANI GÜL, ÇİN’DE RUHANİ İLE GÖRÜŞECEKTİ"

Büyükelçi Bikdeli, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye ziyaretinin 29 Mayıs’ta planlandığını ancak o tarihin İstanbul’un fethinin yıldönümüne denk gelmesinden dolayı devlet erkanın Ankara dışında olacağının kendilerine bildirildiğini ifade etti. Ruhani’nin Türkiye ziyareti konusunda yeni bir tarihin Türk tarafından verildiğini aktaran Bideki, söz konusu ziyaret tarihinin onayı için Tahran’dan cevap beklendiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün Şhangay’da gerçekleştirilecek zirvede İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile bir araya gelmesinin öngörüldüğünü ancak Soma’daki faciadan dolayı Gül’ün Çin’e gitmekten vazgeçtiğini hatırlatan Bikdeli, Ruhani’nin Türkiye’ye geldiğinde iki ülke arasındaki yapılacak I. Yüksek Stratejik Konsey’in öneminden söz etti.

CİHAN

Yorumlar