Gümrük Bakanı: Zafer Çağlayan'a Getirilen Saatin Cezası Yatırıldı

Gümrük Bakanı Nurettin Canikli, İsviçre'den eski bakan Zafer Çağlayan'a getirilen 700 bin TL'lik kol saati için '213 bin 300 TL usulsüzlük cezası yatırılmıştır' dedi.

Google Haberlere Abone ol
Gümrük Bakanı: Zafer Çağlayan'a Getirilen Saatin Cezası Yatırıldı

Canikli CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın İranlı iş adamı Rıza Zarrab'ın çalışanı Murat Yılmaz'ın İsviçre'den eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a getirdiği saatle ilgili verdiği soru önergesini şöyle yanıtladı:

213 BİN 300 TL VEZNEYE YATIRILDI

'Gümrük Kanunu'nda 'Yolcuların, gümrük mevzuatına nazaran şahsi ve hediyelik eşya kapsamı dışında olup beyanlarına marjinal şekilde üzerlerinde, eşyası içinde veya atama araçlarında çıkan yahut başkasına ilişkin bulunduğu durumda kendi eşyasıymış benzeri gösterdikleri eşyanın gümrük vergileri, gümrük idarelerince iki kat şekilde alınır ve eşya malikine teslim edilir. Gümrük vergileri ödenmediği takdirde, eşya gümrüğe terk edilmiş sayılır' hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda; AHL Yolcu Salonu Gümrük Müdürlüğünce 284 bin 400 TL tutarındaki usulsüzlük nakit cezası kararı tanzim edilmiş, öteki kabahat fiillerinde bulunduğu benzeri Kabahatler Kanunu'nun 17/6 ncı maddesi uyarınca dörtte bir oranında indirim uygulanarak AHL Gümrük Saymanlık veznesine 213 bin 300 TL yatırılmıştır.

FİİLİ BİR KİŞİ İŞLEDİ

Kabahatler Kanununun 'İştirak' başlıklı 14'üncü maddesinin birinci fıkrası; 'Kabahatin işlenişine aniden çok insanın iştirak etmesi şeklinde bu şahısların her bir tanesi hakkında, fail şekilde idarî nakit cezası verilir' hükmünü amirdir. Gümrük Kanununun kabahatin kanuni tanımında yer saha fiilin, yani 'Yolcuların, ... başkasına ilişkin bulunduğu durumda kendi eşyasıymış benzeri gösterdikleri eşyanın ...' fiilinin bir şahıs nedeni ile işlendiği anlaşıldığından, Kabahatler Kanununun 14'üncü maddesinin birinci fıkrasının uygulanmayacağı düşünülmektedir. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar