BRICS ülkeleri, gelişmiş ekonomilerin kriz yönetiminden şikayetçi

Brezilya’nın Fortaleza şehrinde gerçekleşen 6. BRICS zirvesinin ilk gününde, ilgili ülkelerin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) sanayi ve ticaret bakanları bir araya gelerek ortak bir bildiriye imza attı. Küresel krizin etkilerinin...

Google Haberlere Abone ol
BRICS ülkeleri, gelişmiş ekonomilerin kriz yönetiminden şikayetçi

Brezilya’nın Fortaleza şehrinde gerçekleşen 6. BRICS zirvesinin ilk gününde, ilgili ülkelerin (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) sanayi ve ticaret bakanları bir araya gelerek ortak bir bildiriye imza attı. Küresel krizin etkilerinin konuşulduğu toplantıda, toparlanma sürecinin yavaş işlediği ve gelişmiş ülkelerin sebep olduğu bu durumun, gelişen ülkelerdeki yatırımlara doğrudan yansıdığı ifade edildi.

Birliğe üye beş ülkenin bakanları adına, üzerinde uzlaşılan bildiriyi basın mensuplarıyla paylaşan Brezilya'nın sanayi ve dış ticaretten sorumlu bakanı Mauro Borges, “Gelişmiş ülkelerin küresel krize karşı sundukları ekonomi politikalarından kaynaklanan belirsizlikler, finans piyasalarında dalgalanmaların artmasına ve böylece dünya ekonomisinde istenmeyen sonuçların belirmesine neden olabilir.” şeklinde konuştu.

Yayınlanan bildiride ayrıca ülkelerin refahı için küresel kriz yönetiminde uygulanan politikaların iyileştirilmesi gerektiği vurgulandı. Bakanlar bu zorlu senaryoya rağmen, BRICS ülkelerinin küresel toparlanmaya kararlı bir şekilde katkı vermeye devam edeceklerini ifade etti.

BALİ SÖZLEŞMESİNE DESTEK

Geçen yıl Dünya Ticaret Örgütü tarafından karara bağlanan ve üye ülkelerin onayına sunulan Bali Sözleşmesi’ni yorumlayan bakanlar, uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasını öngören bu tarihi anlaşmanın küresel ticareti yeniden canlandırabileceği konusunda uzlaştı. Küresel ticarette yeni bir çağ açması beklenen sözleşmenin onay süresinin Temmuz ayı sonunda dolacağını belirten bakanlar, tarımla ilgili maddelerde çekince yaşayan Hindistan dışındaki diğer dört ülkenin bu sözleşmeye destek vereceğini duyurdu.

Küresel ticaretin kurallarını yeniden çizen ve BRICS ülkeleri için hayati önem taşıyan Bali Sözleşmesi’nin temelinde şu üç değişiklik yer alıyor: Tarımsal ihracat sübvansiyonlarının azaltılması, az gelişmiş ülkelerden gelen ürünler için tarifelerin sabit kalması ve alışverişi kolaylaştırmak için sınırlardaki bürokrasinin azaltılması.

KARŞILIKLI TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİNE VURGU

Belgede öne çıkarılan diğer bir nokta ise blok üyesi ülkelerin birbirleri arasındaki ticaret ve işbirliğinin geliştirilmesine duyulan ihtiyaç oldu. Ortak çalışma grubunun hazırladığı raporun önemine işaret eden maddede, üye ülkeler arasındaki ticaretin sürdürülebilir olması için sürekli diyalog çağrısı yapıldı.

Yeni iş alanlarının açılması ve kalkınmanın sürdürülebilir olması için karşılıklı yatırımların önemine işaret eden bildiride, teknoloji transferi ve inovasyon konularının kalıcı gündem olarak işaretlendiğine yer verildi. Ayrıca küçük ve orta ölçekli işletmeleri canlandırmak için ortak politikalar geliştirileceğine değinen sonuç bildirisinin BRICS ülkeleri arasındaki stratejik işbirliğine rehber olacağı ifade edildi.

BATI ETKİSİNE KARŞI YENİ ARAÇ: KALKINMA BANKASI

Basın mensuplarının BRICS Kalkınma Bankası hakkındaki sorularını da cevaplayan Brezilyalı bakan, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızında gözle görülür bir yavaşlama olduğu ve kurulması planlanan bankanın batı etkisine karşı yeni bir direnç kaynağı olacağını ifade etti. Bankanın, diğer uluslararası kuruluşlardan farklı olarak özellikle altyapının geliştirilmesi konusuna odaklanacağını vurgulayan Borges, ayrıca bankadan bağımsız olarak oluşturulacak ortak para havuzu ile finans problemlerinin aşılacağını belirtti. CİHAN

Yorumlar