Bakan Yıldız: İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kuraklık nedeniyle barajlardan elektrik üretimin azalacağını vurgulayarak, "Bu yüzden de zaman zaman İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Yıldız: İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kuraklık nedeniyle barajlardan elektrik üretimin azalacağını vurgulayarak, "Bu yüzden de zaman zaman İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız.’’ dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası heyetini kabul eden Bakan Yıldız, görüşme öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın İran seyehatı dönüşünde, bu ülkeden elektrik alımının daha fazla olacağını, İran’dan gelecek taleplerin sadece Halk Bankası ile değil bir başka banka aracılığı ile de yapılacağı yönündeki açıklamalmarına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Elektrik konusunda iki temel girdi var. Doğubeyazıt - Bazargan arasında bu 40 MW’lık bir hattı aynı zaman da Khoy-Başkale arasında yeni bir hat yapıldı. Bunun kapasitesi daha yüksek. Biz 400 MW kadar İran’dan elektrik alabilecek bir yapıyı hazırlamış bulunuyoruz. Bu Türkiye’nin özellikle o bölgelerde muhtemel ki önümüzdeki yaz kuraklıktan kaynaklanan bir kısım elektrik üretimlerine kısıtlamalar olursa buradan bunların bir kısmına telafi etmeyi düşünüyoruz. Aynı telafi etmeyi düşündüğümüz miktar benzer şekilde Gürcistan için de geçerli. Suyumuz olursa biz orada elektrik üretiyoruz. Yağmur yağmaz kar yağmazsa suyumuz olmaz suyumuz olmazsa biz elektrik üretemiyoruz. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemizdeki bulunan barajların bu yıl seviyelerinin düşük olduğunu gördük ve özellikle mart ve nisan aylarında beklediğimiz yağmurlarında beklediğimiz oranda gerçekleşmediğini gördük önümüzdeki aylarda artış olursa ne ala yoksa bizim barajlarımızdaki üretecek elektriğimizin daha da azalacağını ne yazık ki söylemek durumundayım. Bu yüzden de zaman zaman İran’dan, Gürcistan’dan, Bulgaristan’dan elektrik alacağız.’’

"İRAN'DAN DOĞALGAZI KONTRAT MİKTARININ ALTINDA ALAMAK İSTEMİYORUZ"

Enerji Bakanı Yıldız, kabine arkadaşı Yılmaz’ın, "İran’dan doğalgaz alımı azaldı, fiyat konusunda bir ilerleme sağlanabilir." yönündeki açıklamasıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Doğalgazı İran’dan biz kontrat miktarının altından almak istemiyoruz. İran özellikle kış şartlarında Türkiye’ye daha az gaz miktarı verdiği yapıyı daha da arttırmak istiyoruz. Ama bildiğiniz gibi fiyat konusunda aramızda süren bir müzakere var. Fiyat konusunda aramızda süren bir müzakere var Fiyat konusunda anlaşmış değiliz. Yüksek fiyatla İran’ın Türkiye’ye doğalgaz satmasını tabi ki müzakerelerle kabul etmemiz mümkün değil. Bunu tahkime verdik ve bunu tahkim heyeti çözecek ne karar çıkarsa bunu uyacağımızı kendilerine belirttik.’’

"TÜRKİYE’NİN KUZEY IRAK İLE YENİ BİR ANLAŞMA İHTİMALİ YOKTUR"

Yıldız, Neçirvan Barzani’nin Bağdat hükümetiyle yaşanan petrol sevkiyatı ve bütçe krizine ilişkin olarak, ‘Bugüne kadar çok sabrettik’ açıklamasıyla ilgili olarak da şunları dile getirdi:

"Bağdat ile Erbil arasında zaman zaman çok yakınlaşan zaman zaman da mesafenin ciddi oranda uzaklaştığı bir süreci hep beraber izliyoruz. Petrol Irak’ın. Petrolü, bunu üretecek olan Iraklı kardeşlerimiz. İster kuzeyde ister güneyde, sonuçta oradan üretilecek olan petrol iletilecek. Biz her zaman şunu söylüyoruz; üretilirse biz iletiriz. İletirsek dünya pazarlarına çıkar ve satılır. Bu petrolün gelmesi ile beraber artık tanklarımız dolmasıyla da beraber biz bunları dünya pazarlarına çıkarmak durumunda kalırız. Depolarda tanklarda tabi ki bekleyecek hali yok. Benim ümidim şudur ki; Irak Merkezi Hükümetin Petrol Bakanı El-Ruabi buraya geldiğinde yumuşak ve itidalli mesajlar vermişti ve kendi aralarında en az günlük 100 bin varil olmak kaydıyla böyle bir ticaretin başlayabileceğini söylemişlerdi. Biz bu cümleyi asıl alırız ve bunun üzerine de tabi ki dünya pazarlarına sunulmasına artık geçeriz diye düşünüyoruz.’’

Enerji Bakanı, Barzani’nin bu sert söylemine karşı Bağdat yönetimi haricinde Kuzey Irak Yönetimi ile Türkiye doğrudan doğruya bir anlaşmaya varılabilir mi ?" şeklindeki soru üzerine, "Türkiye’nin Kuzey Irak ile yeni bir anlaşma ihtimali yoktur. Ama Kuzey Irak ile Türkiye özel hukuk hükümlerine tabi şirketler aracılığı ile özel anlaşmalar yapabilirler. Anlaşma yapamazlar sözleşme yapabilirler." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar