Bakan Çelik: Soma'da ölenlerin SGK borcu silinecek

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından Türkiye'nin gündemine oturan 'yaşam odaları' hakkında CHP tarafından Meclis'e taşınan önergenin dün AK Partili milletvekilleri tarafından reddedilmesinin yankıları sürerken, Çalışma...

Google Haberlere Abone ol
Bakan Çelik: Soma'da ölenlerin SGK borcu silinecek

Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından Türkiye'nin gündemine oturan 'yaşam odaları' hakkında CHP tarafından Meclis'e taşınan önergenin dün AK Partili milletvekilleri tarafından reddedilmesinin yankıları sürerken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yapılacak yeni düzenlemeyi Twitter'dan savundu.

Soma’da hayatını kaybeden madencilerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) olan borçlarının silineceğini belirten Bakan Çelik, "Borcundan dolayı aylık bağlanmayanlara ölüm aylığı bağlanacak. Hayatını kaybeden madencilerimizi yakınlarından biri kamuda istihdam edilecek." dedi. Çelik, genel kurul safhasında kapsamlı ele alınacak tasarıya bazı ek düzenlemeler de yapılabileceğini söyledi.

Bakan Çelik, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda dün kabul edilen torba kanunla ilgili Twitter hesabından değerlendirmelerde bulundu. Torba yasayla çalışma hayatı ile ilgili çok önemli düzenlemelerin hayata geçirildiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti: "Artık madencilerin yeraltında çalışmadıkları izin, tatil, kurs ve işe hazırlık süreleri çalışmış gibi yıpranma sürelerine eklenecek. Linyit ve taş kömürü madenlerinde yer altı işlerinde çalışan işçilerin ücretleri asgari ücretin iki katına çıkarılıyor. Yeni tasarıda madencilerin çalışma süreleri günde 6 saat, haftada 36 saat olarak düzenlendi. Yıllık ücretli izin süreleri dörder gün artırıldı. Soma’da hayatını kaybeden madencilerin SGK’ya olan borçları silinecek ve borcundan dolayı aylık bağlanmayanlara ölüm aylığı bağlanacak. Bakanlığımızca tespit edilen maden iş yerlerinin yeraltı işlerinde çalışan maden işçilerinin 55 olan emeklilik yaşı 50'ye düşürülüyor. Ayrıca, ölüm aylığı için gerekli olan şartlar kaldırılarak hayatını kaybeden madencilerimizin yakınlarına ölüm geliri bağlanacak."

TEPKİLERE MESAJLA CEVAP VERDİ

Soma'da yaşanan facianın ardından Türkiye'nin gündemine oturan maden ocaklarındaki yaşam odaları hakkında, CHP tarafından verilen önergenin AK Partili milletvekillerince reddedilmesi tartışmalara yol açtı. Bakan Faruk Çelik ise torba yasaya ilave edilen düzenlemelerle ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Genel Kurul safhasında kapsamlı ele alınacak bu tasarıya bazı ek düzenlemeler de yapılabilir. Öte yandan, hayatını kaybeden madencilerimizin yakınlarından biri kamuda istihdam edilecek." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Yorumlar