Aylık enflasyonda enerji, yıllık enflasyonda gıda fiyatları etkili oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayına ait Aylık Fiyat Gelişmeleri'ni yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
Aylık enflasyonda enerji, yıllık enflasyonda gıda fiyatları etkili oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayına ait Aylık Fiyat Gelişmeleri'ni yayınladı. Buna göre geçen ayın enflasyonunda enerjideki fiyat gelişmeleri etkili olurken, yıllık enflasyonda sene genelinde yüksek seyreden gıda fiyatları belirleyici oldu.

Aralık ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,46 oranında arttığı, yıllık enflasyonun da yüzde 7,40’a yükseldiği açıklanmıştı. TCMB'nin yaptığı değerlendirmeye göre son dönemde temel enflasyon göstergeleri aşağı yönlü bir seyir izledi. Üretici fiyatlarının değişmediği varsayımı altında Ocak ayı başında yapılan vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki net etkisi de yaklaşık 0,5 puan seviyesinde hesaplandı. Ancak vergi artışlarının nihai fiyatlara yansımasında, firmaların fiyatlama davranışları belirleyici olacak. Paranın patronunun konuyla ilgili yaptığı değerlendirme şöyle:

"Aralık ayında tüketici fiyatları yüzde 0,46 oranında artmış ve yıllık enflasyon yüzde 7,40’a yükselmiştir. Böylece tüketici fiyat enflasyonu yıl sonunda belirsizlik aralığının üzerinde kalmıştır. Bu dönemde ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık artış oranı önceki aya kıyasla sırasıyla 0,17 ve 0,14 puanlık azalış göstererek yüzde 7,11 ve yüzde 7,08 olarak gerçekleşmiştir. Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, gıda ve hizmet gruplarının katkısında belirgin bir değişiklik gözlenmezken enerji grubunun katkısı 0,36 puan artmıştır. Öte yandan, temel mal grubunun katkısı sınırlı oranda azalmıştır."

Aralık ayında enerji fiyatlarının yüzde 2,35 oranında arttığına dikkat çeken Merkez Bankası, "Bu gelişmede büyük oranda LPG ve tüp gaz fiyatlarındaki yükselişler (sırasıyla yüzde 12,14 ve yüzde 9,25) belirleyici olmuştur. Bununla birlikte uluslararası petrol ve Türk lirasındaki değer kaybının etkisiyle benzin ve motorin fiyatlarında da artışlar gözlenmiştir. Sonuç olarak, enerji grubu yıllık enflasyonu son dönemdeki yükselişine rağmen yıl sonu itibarıyla yüzde 5,15 ile son dört yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı.

TCMB'nin üretici fiyatları (ÜFE) konusundaki değerlendirmesi de şöyle:

"Aralık ayında üretici fiyatları yüzde 1,11 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu yüzde 6,97’ye yükselmiştir. Bu dönemde, fiyat artışları hem tarım hem de sanayi alt gruplarına yayılmıştır. Özellikle, yurt içi buğday, pirinç ve susam fiyatlarında son dört aydır gözlenen artışlar (birikimli olarak sırasıyla yüzde 3,5, yüzde 18 ve yüzde 8,5) tüketici fiyatlarına yansımasını sürdürmüştür. Son olarak, bu dönemde canlı hayvan fiyatları yıllık bazda gerile
meye devam etmiştir. Aralık ayında imalat sanayi fiyatları temelde son dönemde Türk lirasında gözlenen değer kaybına bağlı olarak yüzde 0,82 oranında artmıştır. Bu artışa en büyük katkı bu dönemde fiyatları belirgin oranda artan (yüzde 1,29) gıda imalatı grubundan gelmiştir. Aralık ayında petrol ve ana metal hariç imalat sanayi fiyatları ise ivmelenmesini sürdürmüş, grup yıllık artış oranı yüzde 8,02 olmuştur."
CİHAN

Yorumlar