Antep Baklavasında 'Standard' Krizi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Güllüoğlu ailesi arasında yaşanan 'baklava standardı' tyükselişmasındaki kriz büyüyor.

Google Haberlere Abone ol
Antep Baklavasında 'Standard' Krizi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ile Güllüoğlu ailesi içerisinde yaşanan 'baklava standardı' tyükselişmasındaki kriz büyüyor. Güllüoğlu ailesinin beşinci kuşağının en kocaman mümessili Nejat Güllü, GSO vasıtası ile esnafa sevk edildiği öne sürülen, 'Antep baklavası yöre dışında imal edilemez' ifadesine katı çıkarken, 'Baklava üstünden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz.' dedi. GSO ise yaptığı yazılı izahat ile esnafa herhangi bir İkaz yazısı gönderilmediğini açıkladı.

'AMAÇ ÖZELLİKLERE UYGUN İMALAT İÇİN BİLGİLENDİRMEK'

Açıklamada, 'TOBB ve TESK'ten baklava imalatçılarının değil 'Antep Baklavası' imalatı yaptıklarını beyan eden kuruluşların listesini istendi. Listeyi almak istememizdeki erek bu imalatçıları ürünün özelliklerine müsait imalat yapmak için bilgilendirmekti.' denildi.

MEVZUATTA ÜRETİM ŞEKLİ BELİRTİLMİŞTİ

Coğrafi işaret tescili tahsil edilen dünyaca meşhur Antep Baklavası'nın ismiyle üretim oluşturan üreticilerin, Türk Patent Enstitüsü (TPE) Mahreç İşareti mevzuatında belirlenen özelliklere nazaran üretim yapması gerektiği bildirilmişti. Basında da baklavanın yöre dışında imal edilemeyeceğine yönelik esnafa İkaz yazısı sevk edildiği iddiası yer almıştı. Bunun üstüne konuşan Güllüoğlu ailesinin beşinci kuşağının en kocaman mümessili Nejat Güllü, 'Baklava üstünden gündem yönetmeye çalışılmasını şaşkınlıkla izliyoruz. GSO'nun bölgenin ekonomisi, istihdam ve dışsatım oranları ile 2023 hedeflerine ilerleyen Türkiye'de kalkınma yolundaki çalışmalara yardımı ile gündemi yönetmesi gerekir' değerlendirmesinde bulundu.

'TSE STANDARTLARINI UYGUN BULUYORUZ'

Güllü izahatsında, 'Baklavayı ülkemizle tanıştıran ve takribî bir buçuk asırdır baklava üreten aile şekilde baklavanın standardize edilmesi hakkında inanılmaz gayret gösterdik. Geçtiğimiz günlerde TSE vasıtası ile baklavaya getirilen standartları yerinde buluyoruz. Çünkü asırlardır söz konusu standartlarda üretim oluşturan bir kurumuz. Fakat bir sivil cemiyet kuruluşunun üretim lokasyonu üstünden standart belirlemesini doğru bulmuyoruz. Çünkü baklavanın gerçekliğini lokasyon değil, uygulanan materyal ve işçilik gösterir.' ifadelerine yer verdi.

'GAZİANTEP'TE ÜRETİLMESİ KISTAS OLAMAZ'

Hakiki Antep baklavasının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi verici Nejat Güllü, 'Antep baklavası yıllardır Güllüoğlu geleneğiyle süren bir tatlı çeşidi. Sağlıklı ve kaliteli baklavada kıstas yani standart bizim ürünlerimizdir. Türkiye'de baklavayı ilk yapıp üreten benim dedemin dedesi. Baklava bizim aileyle Türkiye'ye yayıldı. Gerçek baklava yağ, fıstık, un ve şeker olmak üzere 4 ana olmazsa olmamakta maddeden meydana gelir. Baklava için uygulanan un, Harran Ovası'nda yetişmiş katı buğdaydan elde edilen bir undur. Ayrıca Urfa'nın Tektek Dağları ve Ceylanpınar Bölgesi'nde yetişen bitkilerle otlayan koyun ve keçilerin sütünden elde edilmiş Urfa Sade Yağı olması gerek ki yediğinizde midenizde ağırlık olmasın. Dünyanın hiç bir yerinde Antep'in Barak Ovası'nda yetişen fıstığın tadı yoktur. Bu lezzetler iyi bir ustalık, kaliteli materyal ve kaliteli işçilik ile birleşince gerçek Antep Baklavası şekilde tanımlanabilir. Gaziantep'te üretiliyor olması yahut olmaması kıstas şekilde gösterilemez' dedi.

GSO: ESNAFA UYARI YAZISI GÖNDERMEDİK

Yaşanan vakalar üstüne GSO da konuyla ilgili yazılı bir izahatda bulundu. Açıklamada, 'Antep baklavası' hakkında kamuoyunda yer piyasa izahatların noksan bilgi içerdiği söylendi.
GSO vasıtası ile 'Antep Baklavası' ibaresinin coğrafi işaret şekilde tescilinin 27 Nisan 2007 tarihinde TPE'den alındığı belirtilen izahatda, böylece Antep Baklavası'nın üretim metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak olan tepsisine kadar her şeyiyle tescilinin alındığına işaret edildi. Açıklamada, Sanayi Odası'nın 'Antep Baklavası'nın uluslararası tescili için 2009'da AB Komisyonuna başvurduğu ve 2013 yılında AB tescilinin de alındığı söylendi.

'ANTEP BAKLAVASI İMALATÇILARININ LİSTESİNİ İSTEDİK'

Açıklamada, son günlerde matbuatta ''GSO esnafa İkaz yazısı gönderdi'' biçiminde hata haberlerin yer aldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: GSO vasıtası ile esnafa herhangi bir İkaz yazısı gönderilmedi. TOBB ve TESK'ten baklava imalatçılarının değil 'Antep Baklavası' imalatı yaptıklarını beyan eden kuruluşların listesi istendi. Listeyi almak istememizdeki erek bu imalatçıları ürünün özelliklerine müsait imalat yapmak için bilgilendirmekti.
TPE'nin '555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin' 3. maddesine göre; 'Coğrafi işaret; belli bir niteliği, ünü veya öteki nitelikleri sebebiyle kökenin yer aldığı bir yöre, alan, bölge veya memleket ile özdeşleşmiş bir ürünü belli eden işaretlerdir. Ayrıca 17. maddesine göre; 'Coğrafi semboller lakin bu Kanun Hükmünde Kararname şartlarını karşılayan alternatifler üstünde kullanılır. Coğrafi işaretlerden menşe adları, sicilde belirtilen coğrafi alanda etkinlik belli eden üreticiler tarafından, sicilde belirtilen ürünlerin üstünde veya ambalajlarında, bu ürünlerin sicilde gösterilen kalite, ün ve öteki nitelikleri taşıması koşuluyla ticari şekilde kullanılır. Mahreç işaretlerinin kullanması için ürünün üretimi, işlenmesi ve öteki işlemlerinden en az birinin sicilde belirtilen yöre, piyasa veya coğrafi bölge sınırları içerisinde hazırlanmış olması ve ürünün sicilde gösterilen kalite, ün ve öteki nitelikleri taşıması şartı aranır.' Yukarda belirtilen kriterlere uymak şartıyla, 'Gaziantep Baklavası' her yerde imal edilebilir. Tescil sistemi gereği ise Antep Baklavası'nın belirlenen özelliklerde üretilip üretilmediğinin denetlenmesi de GSO vasıtası ile yapılmaktadır. Buna nazaran her sene Esnaf Odaları ve TOBB ile yapılan yazışmalarla yurdumuzda 'Antep Baklavası' yaptığını beyan eden şirketler belirlenerek bu firmaların, tescil edilmiş kriterler nazaran imalat yapmasının sağlanması gerekmektedir.'

'TSE'NİN ÇALIŞMASI FARKLI'

Açıklamada, en mühim geleneksel tatlılarımızın başında gelen Antep Baklavası'nın, yöresel imalat özelliklerine nazaran üretiminin yapılarak kalitesinin korunmasının ve uluslararası tanınırlığının artırılmasının amaçlandığı kaydedildi. Diğer yandan, 'Antep Baklavası' coğrafi işaret tescili ile TSE'nin belirlediği 'Türk Baklava' standardı çalışmanın ayrıcalıklı yer aldığı belirtilen izahatda, TSE'nin 'Türk Baklavası' şekilde genellenen ürünün standardını belirlediği ve imalatçıların hizmetine sunduğu, burada belirlenen standartların yöreye özgü yapılmaksızın bütün Türkiye'de uygulanan umumi standartlar olduğuna vurgu yapıldı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar