Yergin: Irak’taki gelişmeler dünya enerji piyasalarını endişelendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde petrol üzerine kitapları ile ünlü Daniel Yergin’le görüştü. Görüşme sonrası Bakan Yıldız, Yergin’le birlikte basına kısa bir değerlendirmede...

Google Haberlere Abone ol
Yergin: Irak’taki gelişmeler dünya enerji piyasalarını endişelendiriyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Moskova’da düzenlenen 21. Dünya Petrol Kongresi’nde petrol üzerine kitapları ile ünlü Daniel Yergin’le görüştü. Görüşme sonrası Bakan Yıldız, Yergin’le birlikte basına kısa bir değerlendirmede bulundu.

Yergin yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı önemli bir gündemi görüşme fırsatı buldum. Yeni küresel enerji sisteminde Türkiye’nin büyük rol oynadığını konuştuk. Kesinlikle Türkiye bugün dünyada enerjinin akışını istikrarlı bir şekilde sağlamada önemli rol oynamakta. Bu rol aslında 21. yüzyılda daha da gelişti.” dedi.

Yergin’in enerji sektörünün seyri ile alakalı üçüncül bakabilen nadir kişilerden biri olduğunu kaydeden Bakan Yıldız, “Kitaplarını sıcağı sıcağına takip edenlerden biriyiz. Stratejik bakış açısını ve dünyadaki gelişmeleri birebir izleyen ve yorumlayanlardan biri. Bölgemiz ve dünyadaki gelişmelerle ilgili stratejik bir görüşme yaptık.” değerlendirmesinde bulundu.

IRAK KORKU VE ENDİŞE OLUŞTURUYOR

Irak’taki gelişmelerin dünya enerji sektörü üzerindeki etkisi konusunda sorulan soruya cevap veren Yergin, “Irak’ta yaşanan son gelişmeler küresel enerji piyasalarını endişelendiriyor. Çünkü biz Irak’ın dünya enerji istikrarına katkıda bulunmasını beklerken, son günlerde oluşan belirsizlikler endişelendiriyor. Dünya piyasasında şu anda bir petrol eksiği ya da yetersizliği söz konusu değil. Ancak, Irak’taki gibi yaşanan gelişmeler, bu tür korku ve endişeler piyasayı etkiliyor. Aslında çatışmaların meydana geldiği yerlerle, petrol üretim merkezleri arasında 100 millerce mesafe ver. Bu yüzden Irak yeteri kadar petrol üretebiliyor.” dedi.

TÜRKİYE, IRAK’IN PETROL ÜRÜNLERİ AÇIĞINI KARŞILAMAYA ÇALIŞACAK

Irak’ın petrol ürünlerine ihtiyacı olması durumunda Türkiye’nin pozisyonunu değerlendiren Bakan Yıldız, “Habur’daki durum belirli bir kapasitenin üstüne çıkmasına mani. Şu ana kadar Türkiye’den sevk edilen petrol ürünlerine ilave yapılıp yapılmayacağını, bizden talep olması durumunda değerlendireceğiz. Ham petrolü şu anda rafineri sevk etmiyorlar. Dolayısı ile üretimde yapılmıyor. Oradaki istikrar sağlanana kadar da üretim yapmak zannediyorum pek mümkün olmayacak. Benzin, mazot ve dizel ihtiyaçlarını karşılamak için de bizden bir kısım sevkiyatlar var. Ama bunu daha da maksimize edecek, yükseltecek bir yapıya fiziken girebilir miyiz bakacağız…” bilgisini verdi.

Bakan Yıldız’ın gün içinde Angola Petrol Bakanı Jose Maria Botelho de Vasconcelos, Pakistan Petrol ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Shahid Khaqan Abbasi ile ikili görüşmeler yapması planlanıyor.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’la da bir görüşme yapacak Bakan Yıldız, basın toplantısı düzenleyecek ve Dünya Petrol Kongresi’nin kapanış törenine katılacak. CİHAN

Yorumlar