Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Turçinov

Ukrayna parlamentosu Rada, Cumhurbaşkanlığı yetkilerini parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov’a devretme kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’nın yeni Cumhurbaşkanı Turçinov

Ukrayna parlamentosu Rada, Cumhurbaşkanlığı yetkilerini parlamento Başkanı Aleksandr Turçinov’a devretme kararı aldı. Rada’da yapılan oylamada 339 milletvekilinden 285’i evet yönünde oy kullandı.

Turçinov 25 Mayıs olarak belirlenen Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar geçici olarak görev yapacak. Kiev’den ayrılan devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ise Rusya’ya gidişine izin verilmediği iddia ediliyor.

Rusya parlamentosunda yapılan oylamada Mejigorye Cumhurbaşkanlığı rezidansının da devlet mülkiyetine devrine karar verildi.

Muhalefetin istifası yönündeki talepleri reddeden Yanukoviç’in yetkileri elinden alınırken, parlamento kendini tek yasal organ olarak ilan etmişti.

Muhalefetin Rada’da çoğunluğu almasından sonra parlamento başkanı Vladimir Ribak istifa etmek zorunda kalmış, dün yapılan oylamada Turçinov parlamento başkanı olarak seçilmişti.

Görev başına gelen yeni yönetim doğu ve güney bölgelerde meşru bir hükümet olarak görülmüyor. Yanukoviç’e destek veren bölgelerde milis grupların oluşturulacağı ve karşı yönde mücadele yapacakları iddia ediliyor.

Ukrayna’da 3 ay kadar süren gösterilerin ardından polis müdahalede bulunmuş, 80’den fazla kişi de son 3 günde yaşamını yitirmişti. Yoğun baskılar sonucunda Yanukoviç, Kiev’i terk ederek ülkenin doğusuna gitmek zorunda kalmıştı. Yanukoviç, Kiev’de alınan kararların hiç birinin yasal olmadığını ve tanımayacaklarını açıkladı.

Ukrayna’da eski Turuncu Devrim lideri Yulia Timoşenko, Batkivşçina liderlerinden Arseniy Yatsenyuk ya da bağımsız vekil Petrol Poroşenko’nun yeni hükümeti kurmakla görevlendirileceği gelen bilgiler arasında. CİHAN

Yorumlar