"Sosyal yardıma muhtaç olanlar maraton koşsun"

Almanya’da Hartz IV sosyal yardımı alanların sportif aktivitelere katılmaları hatta maraton koşmaları teklif edildi.

Google Haberlere Abone ol
"Sosyal yardıma muhtaç olanlar maraton koşsun"

Almanya’da Hartz IV sosyal yardımı alanların sportif aktivitelere katılmaları hatta maraton koşmaları teklif edildi. Böylelikle hareketsizlikten doğan sağlık sorunları çözülecek, ayrıca bu kişilerin kendine güven kazanması ve yeniden iş bulması sağlanacak.

İş Piyasası ve Meslek Araştırma Enstitüsü (IAB) Başkan Yardımcısı Ulrich Walwei, Hartz IV alanların maraton (42,2 kilometre) koşabilecek kadar sportif aktivitelere katılmaları gerektiğini söyledi.

Hollanda’da böyle bir uygulamanın varlığına dikkat çeken Walwei, ‘sosyal aktivasyon’ adını verdiği bu teklifle Hartz IV alanların yeniden kendilerine güven kazanacaklarını ve iş bulabileceklerini öne sürdü.

Walwei’a göre, ayrıca bu tür sosyal yardımla geçinenler hareketsizlik yüzünden sağlık sorunları yaşıyor. Bu uygulamayla birlikte sağlık sorunları da ortadan kalkacak.

Kiel Üniversitesi’nden Sağlık Uzmanı Thomas Drabinski, “Vücütça zinde olmak aynı zamanda kendine güvenin bir işaretidir. Sportif aktivitelerle Hartz IV alanların kendine güveni artacak ve yeniden iş piyasasına kazandırılacaklardır.” sözleriyle bu fikre destek verdi.

Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Sağlık Uzmanı Edgar Franke de fikri mantıklı bulanlardan. Franke, “Uzun süredir işsiz kalanlar için iyi bir teklif.” diyerek fikri savundu ancak “mecburi tutulmasına” karşı çıktı.

Söz konusu teklifle ilgili pilot projenin de başlatıldığı öğrenildi. Buna göre, Federal İş Ajansı (BA), Resmi Hastalık Sigortası (GKV) bu konuda çalışmalara başladı.

GKV Sözcüsü Ann Marini, “Uzun süredir işsizlerin ruhi ve bedeni durumlarının düzeltilmesi onların yeniden iş piyasasına kazandırılması için önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

Marini, uzun süreli işsiz kalan kişilerin, sonunda iş bulamasalar bile hem ruhsal hem de bedensel açıdan daha sağlıklı olacaklarına dikkat çekti. CİHAN

Yorumlar