Sivastopol da Rusya ile birleşme kararı aldı

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin dün Rusya ile birleşme kararı almasının ardından akşam saatlerinde Sivastopol Belediye Meclisi de Rusya’nın bir bölgesi olma kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Sivastopol da Rusya ile birleşme kararı aldı

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin dün Rusya ile birleşme kararı almasının ardından akşam saatlerinde Sivastopol Belediye Meclisi de Rusya’nın bir bölgesi olma kararı aldı. Sivastopol şehri, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin 16 Mart’ta yapacağı referanduma katılacak.

Sivastopol yönetiminden yapılan açıklamada aldıkları kararın, Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı, Ukrayna Anayasası’nın 38.- 69. maddeleri ve Ukrayna yerel yönetimler kanunu ile uyumlu olduğu belirtildi.

Kırım Özerk bölgesinin içinde ayrı bir yapı olan Sivastopol’da Rusya’nın deniz üssü bulunuyor.

OBAMA-PUTİN’LE 1 SAAT GÖRÜŞTÜ

Kırım Özerk Bölgesi’nin Rusya ile sürpriz birleşme kararı Kiev yönetimi ve Batılı ülkelerin sert tepkisine neden olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama Kırım parlamentosunun aldığı kararın uluslar arası hukuk ve Ukrayna anayasası açısından meşru olmadığını savundu. Obama, oylamada etkili olan isimler için vize ve mali yaptırım uygulanması için emir verdi.

Dün akşam saatlerinde ise Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda gelişmeleri bir saat kadar değerlendirdi. Görüşmede Kırım sorununa başkentlerin farklı yaklaşımları ortaya kondu. Ukrayna’da iktidara gelen yeni yönetimi meşru olarak görmeyen Putin, bu durumda Kırım’dan gelen yardım talebini yok saymalarının imkansız olduğunu belirtti.

Obama ise uluslar arası gözlemciler çerçevesinde diplomatik bir strateji geliştirilmesini, Rus ordusunun bölgeden çekilmesini, Ukrayna ve Rusya yönetimleri arasında doğrudan görüşmelerin yapılmasını istedi.

İki başkan dışişleri bakanları Sergey Lavrov ve John Kerry’nin krizin çözümüne ilişkin görüşmelerini sürdürme kararı aldı. CİHAN

Yorumlar