Rosatom, Akkuyu için “uçakla terör saldırısı senaryosunu” ihaleye çıkardı

Türkiye’de Akkuyu nükleer santrali inşa edecek Rus şirketi Rosatom devlet ihale ajansına ilginç bir ilan verdi.

Google Haberlere Abone ol
Rosatom, Akkuyu için “uçakla terör saldırısı senaryosunu” ihaleye çıkardı

Türkiye’de Akkuyu nükleer santrali inşa edecek Rus şirketi Rosatom devlet ihale ajansına ilginç bir ilan verdi. Ajans Akkuyu’ya uçakla terör saldırısı yapılması durumunda oluşabilecek riski analiz edecek bir çalışma yapılmasını istiyor. Rosatom 17 Şubat’a kadar tamamlanmasını istediği çalışma için 25,6 milyon ruble (730 bin dolar) teklif ediyor.

Rosatom, çalışmanın 400 ton ağırlığında bir uçağın 150-200 metre hızla terör saldırısı olarak reaktörlere çarpması ya da 90 tondan daha ağır sivil bir uçağın kaza yaparak düşmesi ve 150-200 metre hızla bir uçağın reaktöre düşme olasılığı üzerinde çalışma yapılmasını istiyor.

17 Şubat’a kadar devam edecek başvurular 4 Mart’tan önce değerlendirilerek kazanan ilan edilecek.

Interfax’a değerlendirmede bulunan Rosatom yetkilisi, bağımsız kaynaklar tarafından yapılacak ikinci bir teklifin santralin güvenliğini daha da artıracağını söyledi. Rusya daha önce de Bulgaristan’ın Belene nükleer santrali için benzer bir senaryo hazırlanmasını istemişti.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev 2012’de Türkiye’de kurulacak nükleer santralin benzeri olan Voronej bölgesindeki Novovoronej nükleer santralini incelemiş, burada Rosatom Başkanı Sergey Kriyenko’dan bilgi almıştı. Kriyenko, Türkiye’de kurulacak santralin 400 ton ağırlığında bir uçağın düşmesi durumunda bile etkilenmeyeceğini ifade etmişti. Rosatom başkanı içi dolu Boeing model bir uçağın düşmesi durumunda santralin hasar görmeyeceğini, bu teknik nitelikte projelerin ilk kez uygulanmaya başladığını söylemişti.

Dünyada ilk kez gerçekleşen yatırımla Rus nükleer enerji şirketi Rosatom santralin yüzde 93’üne sahip olacak. Atomstroyexport ve Rus enerji şirketi Inter RAO UES ise kalan yüzde 7’lik hisseyi paylaşıyor. Türkiye’den özel şirketlerin de projeye ortak olabilmeleri yönünde çalışmalar var.

2020-2023 yıllarında tamamlanması planlanan Akkuyu nükleer santrali her biri 1200 megawatt olmak üzere 4 ayrı üniteden oluşacak. Türkiye projenin tamamlanmasının ardından 15 yıl boyunca elektrik alımını taahhüt ediyor.

Anlaşmaya göre, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) proje şirketinden santralde üretilmesi planlanan elektriğin ünite 1, ünite 2 için yüzde 70'ine ve ünite 3, ünite 4 için yüzde 30'una karşılık gelen sabit miktarlarını, her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD senti/kWh fiyattan satın almayı garanti edecek. CİHAN

Yorumlar