Putin: Kimsenin Rusya’ya askeri üstünlük sağlamasına izin vermeyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Anayasa’sının 20. yılı münasebeti ile Kremlin Sarayı’nda yaptığı yıllık konuşmasında, hiç kimsenin Rusya üzerinde askeri üstünlük sağlamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Putin: Kimsenin Rusya’ya askeri üstünlük sağlamasına izin vermeyiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Anayasa’sının 20. yılı münasebeti ile Kremlin Sarayı’nda yaptığı yıllık konuşmasında, hiç kimsenin Rusya üzerinde askeri üstünlük sağlamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Bir kısım ülkeleri Rusya üzerinde askeri üstünlük sağlama gibi bir yanılsamaya girmemeleri konusunda uyarıda bulunan Putin, “Biz buna asla izin vermeyeceğiz. Rusya kendisine yönelik meydan okumalara teknolojik ve siyasi olarak her zaman cevap vermeye hazır.” dedi.

Batılı ülkelerinin füze savunma sisteminin sadece isim olarak “savunma” amaçlı olduğunu kaydeden Rus lider, “Biz füze savunma sisteminin sadece sözde savunmaya yönelik olduğunu çok iyi biliyoruz. Gerçekte bu stratejik saldırı potansiyeline sahip.” eleştirisi getirdi.

Nükleer silahsızlanma anlaşmalarının diğer ülkelerde askeri varlıkları güçlendirme yönünde bir girişim izlenimi verdiğini vurgulayan Putin, “Yurt dışında füze kalkanı geliştirilmesi bağlamında nükleer olmayan yüksek hassaslı silahların artırılması stratejik alanda eski sözleşmeleri suya düşürebilir. Biz küresel keşif ve hedefleme sistemini kuruyoruz. Bu uzay grubu sistemiyle ilgili.” değerlendirmesinde bulundu.

Suriye krizi ve İran nükleer sorunu ile ilgili de konuşan Putin, “Uluslararası hukuk prensipleri temelinde ortaya konan proje başarılı oldu. Suriye her türlü uluslararası sorunun barış yolu ile çözümünün ispatı. Böylece Suriye’ye dış askeri müdahale ve sorunun tüm bölgeye yayılması önlenmiş oldu..” dedi.

Rusya’nın bu sürece önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Rus lider, “Bizim planımız adaletli ve mantıklı idi. Biz hiçbir zaman kendi çıkarlarımızı, güvenliğimizi ya da küresel güvenliği tehlikeye atmadık. Bence sorumluluk sahibi küresel güçler de böyle hareket etmeli.” çağrısında bulundu.

Suriye’de savaştan sivil uzlaşma ile siyasi çözüm sürecinin konuşulduğu bir sürece girildiğini kaydeden Rus lider, “İran ve Suriye çevresinde yaşanan gelişmeler sorunların askeri yöntemlere başvurmadan barışçıl yollarla çözülebileceğini ortaya koydu.” tespitinde bulundu.

İran’ın barışçıl amaçlı nükleer enerji üretim hakkı olduğunu, ancak bölge ülkelerinin ve İsrail’in güvenliğinin de garanti edilmesi gerektiğini kaydetti.

Füze savunma sisteminin kurulması ile ilgili temel gerekçenin İran nükleer programı olduğuna değinen Putin, “Şimdi görüyoruz İran nükleer sorunu çözüldü. Ancak füze savunma sistemi ile ilgili çalışmalar orada duruyor. Sadece durmuyor, aynı zamanda gelişiyor…” eleştirisi getirdi. CİHAN

Yorumlar