Merkel-Hollande ikilisinden Rusya’ya sert uyarı

AB’nin iki öncü gücü Almanya ve Fransa, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Ukrayna konusunda geniş kapsamlı yaptırımlarla tehdit etti. Merkel-Hollande ikilisinin “Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin Doğu Ukrayna’daki silahlı saldırılarının...

Google Haberlere Abone ol
Merkel-Hollande ikilisinden Rusya’ya sert uyarı

AB’nin iki öncü gücü Almanya ve Fransa, Rusya Devlet Başkanı Putin’i Ukrayna konusunda geniş kapsamlı yaptırımlarla tehdit etti. Merkel-Hollande ikilisinin “Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin Doğu Ukrayna’daki silahlı saldırılarının sonlandırılmasına ikna edilmesi için her şeyi yap. Eğer bu yapılmazsa, uluslararası toplum Rusya ile ilişkileri etkileyecek yeni yaptırımlar uygulayacaktır.” dediği ifade edildi.

Gelecek hafta sonu gerçekleştirilecek Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesi Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arayarak kendisini Ukrayna krizi ile ilgili bir kez daha uyardığı bildirildi. Merkel-Hollande ikilisinin Putin’i daha geniş kapsamlı ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit ettikleri öğrenildi. Federal Hükümet’in ilgili telefon görüşmesinin yapıldığını teyit etmesine rağmen konuşulanlarla ilgili açıklama yapmaması dikkat çekerken, beklenen açıklama ise Fransa’dan geldi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Merkel-Hollande ikilisi Putin’e çağırıda bulunarak “Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin Doğu Ukrayna’daki silahlı saldırılarının sonlandırılmasına ikna edilmesi için her şeyi yap.” dedikleri aktarıldı. Kullanıldığı belirtilen şu ifade ise Ukrayna krizinin boyutlarını bir kez daha gözler önüne sergiledi: “Eğer bu yapılmazsa, uluslararası toplum Rusya ile ilişkileri etkileyecek yeni yaptırımlar uygulayacaktır.”

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun bugün Rusya yanlısı ayrılıkçı güçlerin silahlarını teslim etmeleri durumunda kendilerine af öngören barış planını imzalaması bekleniyor. Ancak Rusya yanlısı silahlı güçlerin Ukrayna tarafından talep edilen silah bırakma çağrısına uymayacakları ifade ediliyor.

Poroşenko, ayrılıkçı güçler tarafından rehin tutulan Ukrayna vatandaşları ile içlerinde farklı ülke vatandaşlarının olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) üye kişilerin serbest bırakılmalarını talep ediyor. Diğer taraftan ise AB tarafından yapılan açıklamada da gelecek hafta sonu toplanacak AB Zirvesi’nde gerektiği takdirde Rusya’ya karşı uygulanacak yaptırımların görüşüleceğinin altı çizilerek, Putin’e göndermelerde bulunuldu. NATO tarafından verilen demeçte ise, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri birliklerinin sayısını arttırdığı kaydedildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Rusya’nın binlerce kişiden oluşan askeri birliğiyle Ukrayna sınırında konuşlandığı” tespitinde bulunarak, “Bu ne yazık ki geriye gidiştir.” tepkisinde bulundu. Uluslararası topluma çağrıda da bulunan Rasmussen, “meseleye müdahil olması gerektiğini” söyledi. CİHAN

Yorumlar