Köln’de 70 bin kişi NSU ve ırkçılığa kırmızı kart gösterecek

Keup Caddesi saldırısının 10. yıl dönümünde binlerce kişi NSU ve ırkçılığa kırmızı kart gösterecek. Üç günlük etkinliğin son gününde, Schauspiel Köln salonu önündeki meydanda gerçekleşecek mitinge 70 bin kişinin katılması...

Google Haberlere Abone ol
Köln’de 70 bin kişi NSU ve ırkçılığa kırmızı kart gösterecek

Keup Caddesi saldırısının 10. yıl dönümünde binlerce kişi NSU ve ırkçılığa kırmızı kart gösterecek. Üç günlük etkinliğin son gününde, Schauspiel Köln salonu önündeki meydanda gerçekleşecek mitinge 70 bin kişinin katılması bekleniyor. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un da katılıp bir konuşma yapması beklenen mitingde Alman ve Türk çok sayıda sanatçı sahne alacak.

Irkçı terör örgütü NSU’nun, Türkleri kitlesel halde hedef aldığı 2004 yılındaki Keup Caddesi saldırısının 10. yıl dönümünde 70 bin kişi NSU ve ırkçılığa kırmızı kart gösterecek. NSU, 9 Haziran 2004’te, Türk esnafın yoğunluğu nedeniyle “Küçük İstanbul” diye bilinen Keup Caddesi'ni, 5 kiloluk patlayıcı içeren çivili bombalı saldırıyla kan gölüne çevirmişti.

Bombanın yanına park eden kamyonetin ölümlerin önüne geçtiği bildirilen saldırıda kimi ağır 22 kişi yaralanmıştı. Saldırının 10. yıldönümü 7-8 ve 9 Haziran’da, üç gün sürecek etkinliklerle anılacak. 10. yıl dönümü için Alman ve Türk yetkililer ve cadde esnafı el ele verdi.

CUMHURBAŞKANI GAUCK VE SPD LİDERİ GABRİEL KATILACAK

Anma etkinlikleri 7 Haziran Cumartesi günü Schauspiel Köln’de sergilenecek olan “Die Lücke – Ein Stück Keupstrasse” (Boşluk-Keup Caddesi'nden bir parça) tiyatro gösterisiyle başlayacak. 8 Haziran’da ise Keup Caddesi’nde saat 11:00’den 23.00’e tüm gün sanat kültür festivali yapılacak. Burada 30’un üzerinde sahnede müzik, tiyatro, edebiyat, film, tartışma platformları çocuk ve aile eğlenceleri sergilenecek, Köln Belediye Başkanı ve destekleyen ünlüler sahneye çıkacak.

Saat 20.00’de ise Mario Rispo’nun Türkçe-Almanca konseri olacak. Konser öncesi SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve CDU Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet birer konuşma yapacak. Festival 9 Haziran’da aynı salonda düzenlenecek olan “NSU ve sonuçları-Hangi dersleri çıkarmalıyız?” konulu panelle sürecek. Paneldeki tartışmacılardan biri de Gabriel olacak. Etkinlikler dizisinin en büyüğü ise saat 15:45’te başlayacak olan “Birlikte” mitingi olacak.

Pfingstmontag nedeniyle tatil günü olacak olan 9 Haziran’da, Keup Caddesi'ne komşu Schanzen Cadesinde, Schauspiel Köln salonu önündeki meydanda gerçekleşecek söz konusu mitinge 70 bin kişinin katılması bekleniyor. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un da katılıp bir konuşma yapması beklenen mitingde Alman ve Türk çok sayıda sanatçı sahne alacak.

Mitingde Sertap Erener, Zülfü Livaneli, Serdar Somuncu, Fatih Çevikkolu, Udo Lindenber, BAP, Peter Maffay gibi yaklaşık 20 sanatçı ve sanat grubunun sahne almasıyla gece yarılarına kadar sürecek. Söz konusu etkinlikler nedeniyle hem 8 Haziran akşam üstü ve 9 Haziran öğleden sonra Mülheim semtinin önemli bir bölümü araç trafiğine kapatılacak, Mülheim köprüsü sadece bisiklet ve yayalara açık olacak. Etkinlik yerine toplu taşıma araçları veya bisikletlerle varılabilecek. CİHAN

Yorumlar