İsrail Seçiminde Netanyahu Sürprizi

İsrail'deki seçimlerde Başbakan Netanyahu liderliğindeki Likud 30 sandalye ile birinci parti oldu. İsrail basını sonucu 'Netanyahu'nun sürpriz başarısı' diye yorumladı.

Google Haberlere Abone ol
İsrail Seçiminde Netanyahu Sürprizi

İsrail'de oyların yüzde 99'u sayıldı. Oyların yüzde 23,73'ünü Başbakan Binyamin Netanyahu'nun önderi yer aldığı Likud kazandı. En yakın rakibi bulunan Siyonist Birlik yüzde 19,06 oy aldı.

Bu neticelere oranla 120 sandalyeli parlamentoda, Likud 30, Siyonist Birlik 24 İskemle kazandı. İsrail medyası, seçim sonucunu namzet olmaması için gösterilen düzenlenen Netanyahu'nun 'sürpriz zaferi' şekilde yorumladı. 2013'teki seçimde Likud'un 31 sandalyesi vardı. Bu da seçim öncesi 21-22 sularında mebus çıkaracağı tahminleri yapılan Netahyahu için 'sürpriz çıkış'.

İsrail'de hükümet çoğunluğu için 61 mebus gerekiyor. Netanyahu'nun öteki sağ partilerle koalisyon için görüşmelere başlaması bekleniyor.

Netanyahu ilk sonuçların açıklanmasının arkasından 'Bütün olumsuzluklara karşın Likud için iri bir zafer' izahatsı yaptı. Netanyahu, 'Şimdi bizi, bütün halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor' dedi.

Partisinin Tel Aviv'deki umumi merkezi önünde birleşen destekçilerine seslenen Netanyahu, 'Tüm ihtimallere rağmen, Likud hesabına iri bir zafer kazandık. İyiyle kötüyü ayırt edebilen İsrail halkıyla gurur duyuyorum. Şimdi bizi, bütün halkımızın güvenliğini tesis edecek bir koalisyon kurma görevi bekliyor' diye konuştu.
Güvenliğin herkes için mühim olduğuna yer veren Netanyahu, 'Hepiniz benim için önemlisiniz' ifadesini kullandı.

Netanyahu ayrıca, 'konut fiyatlarını düşürme' ve 'halkın hayat masraflarını azaltma' sözü verdi.

Likud bu şeklinde sağ kanatta bulunan Yahudi Evi Partisi önderi Bennett ile görüşerek koalisyon için desteğini aldı. Likud'un seçim bürosunda ise kutlamalar şimdiden başladı.

'SIRADIŞI BİR BAŞARI'

'Siyonist Birlik' önderi İzak Herzog ise, partisinin seçim çıkış anket sonuçlarını, 'sıradışı bir başarı' şekilde nitelendirdi.

Tel Aviv'deki parti merkezi önünde birleşen destekçilerine seslenen Herzog, 'İzak Rabin'in 1992'deki seçim sonuçlarından bu yana böyle paradigma dışı bir muvaffakiyet elde edememiştik. Tzipi Livni'nin yürekli ortaklığı olmasaydı bu başarıyı elde edemezdik' dedi.

Sonuçların menfaatlerini iktidara taşıyacağına inandığını ifade eden Herzog, 'Herşey aşırı açık. Tüm partilerin liderleriyle görüştüm. Kesin neticeleri bilmiyoruz fakat sosyo-ekonomik bir koalisyon oluşturmak için elimden geleni yapacağım' diye konuştu.

Herzog, bununla beraber daha küçük partileri de kendi çatısı altında toplanmaya çağırma etti.

DİĞER PARTİLER

İlk neticelere oranla 50. Likud'dan ayrılarak Kulanu (Hepimiz) Partisi'ni kuran Moshe Kahlon 10 İskemle kazanırken, Yahudi Evi Partisi 8, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın İsrail Evimiz Partisi 5 sandalyeye sahip oluyor.

Seçim öncesi 'Netanyahu dış herkes' kampanyası yürüterek Likud'la koalisyona gitmeyeceğini açıklayan Lieberman, ilk sonuçların arkasından gazetecilerin sorduğu 'Netanyahu ile koalisyona girer misiniz?' sorusuna, 'Neden olmasın?' yanıtını verdi.
Ekonomi politikası Siyonist Birlik'e benzeyen ve iki tarafla da koalisyona gitme ihtimali yer aldığı için kritik önemdeki Kulanu'nun önderi Mahlon ise, kati neticeler açıklandıktan sonra bir sonraki adımına karar vereceğini açıkladı.

Mevcut Knesset'te 11 sandalyeye temsil edilen üç Arap Partisi tarihinde ilk kere birleşmiş, Birleşik Arap Listesi ile seçime girmişti. 15 milletvekilinin üstüne çıkması beklenen bu listenin İskemle sayısı ise ilk neticelere oranla 13.

Arap partileri önderi Eymen Avde, Arap partilerinin tarihsel bir muvaffakiyet elde edildiğini belirterek, 'Birleşik Arap Listesi bir muvaffakiyet hikayesidir. Belki de sağ blokun koalisyon hükümeti kurmasının önüne geçmiş olduk' diye konuştu.

5 milyon 881 bin 696 seçmenin yer aldığı İsrail'de sandığa gidenlerin sayısı, 2013 seçimlerine oranla yükseliş göstererek yüzde 71,8'e ulaştı.

Kesin seçim sonuçlarının Cuma günü açıklanması bekleniyor.

FİLİSTİN: BASKIYI ARTIRACAĞIZ

Seçim sonuçlarını Fransız AFP ajansına değerlendiren Filistin Başmüzakerecisi Saib Erekat, 'Netanyahu'nun bir sonraki hükümeti kuracağı açıklık kazandı. Yani biz de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne gideceğimizi, bütün diplomatik çabalarımızı yoğunlaştıracağımızı' söyleyebiliriz yorumunu yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest gündelik matbuat toplantısında bir gazetecinin 'Obama'nın, seçimlerin arkasından başbakan şekilde kalmaya devam etmesi şeklinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile ilişkisini onarabileceğin inanıp inanmadığı' sorusuna 'Başkan'ın (Obama), ABD ve İsrail arasındaki zinde bağların bu seçimlerin aşırı ötesine uzanacağından kuşkusu yok. Bu nesiller boyunca böyle oldu. Tarihsel şekilde bakılınca ABD-İsrail ilişkileri, partizanlığa ve partizan nitelikteki hummalı siyasal tyükselişmalara konu olmadı' yanıtını verdi.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar