IŞİD'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler

Irak ordusu, IŞİD'in kontrolündeki Tikrit'i geri almak için şu ana kadarki en büyük operasyonu başlattı. Askeri kaynaklara göre; Tikrit'in yüzde 50'si IŞİD'den kurtarıldı.

Google Haberlere Abone ol
IŞİD'e Karşı 30 Bin Kişilik Büyük Taarruzda Önemli Gelişmeler

Irak'ın ikinci kocaman kenti Musul'u IŞİD'in elinden baharda art alma planından öncelikle Irak Ordusu harekete geçti. Selahaddin vilayetinin başkenti ve devrik önder Saddam Hüseyin'in memleketi bulunan Tikrit'e ülkedeki en kocaman kapsamlı kara harekatı başlatıldı.

EL BAĞDADİ'NİN KUZENİ DAHİL EN AZ 100 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Başlatılan operasyonun şimdiden müspet neticeler vermeye başladığı söylendi. Askeri kaynaklara göre; Tikrit kentinin yüzde 50'si IŞİD'den kurtarıldı. Tikrit, El Dor ve El Alem bölgelerinde yürütülen operasyonlarda en az 100 IŞİD militanı öldürüldü. Operasyonlarda bununla birlikte 18 gönüllü asker öldü, 35 asker de yaralandı.

Selahattin'in El Dor ilçesinde yer piyasa site IŞİD'den arındırıldı, sitede öldürülen IŞİD militanları içinde örgütün önderi Ebubekir El Bağdadi'nin kuzeni Hamid El Sebi'nin de yer aldığı bildirildi.

30 BİN KİŞİLİK DEV OPERASYON

Operasyon haberini Irak Başbakanı Haydar el Ibadi televizyondan duyurmuştu. Dün Sabah başlayan dev operasyona 30 bin şahıs katılıyor. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi operasyonun amacını şöyle açıklamıştı: 'Amacımız masum kullanıcılarını IŞİD teröründen ve baskısından kurtarmak. Buradaki kullanıcılarını mallarını korumalıyız.'

İRAN'IN GÖLGE KOMUTANI DA OPERASYONDA

Irak'ın devrik önderi Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit'i IŞİD'den kurtarmak için başlatılan operasyonun komutanlarından bir tanesi de İran Devrim Muhafızları'nın seçkin ünitesi Kudüs Gücü'nün meşhur komutanı Kasım Süleymani.

İran'ın yarı-resmi Fars haber ajansına nazaran operasyona General Kasım Süleymani de eşlik ediyor.

İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani şimdiye kadar örtülü operasyonlarda yer alıyordu. Kasım Süleymani ilk defa Irak'ta IŞİD'e karşı operasyonlarda aleni yer almaya başladı.

SELAHADDİN VALİSİ: IŞİD ÇÖKTÜ!

Selahattin valisi Raıd El Cuburi, operasyonlar karşısında IŞİD'in kelimenin tam anlamıyla çöktüğünü söyledi. Irak Bayrağı'nın El Dor ilçesinde göndere çekildiğini kaydeden El Cuburi, El Dor ilçesinde birtakım alanların kurtarıldığını bildirdi. El Cuburi, El Dor ilçesine düzenlenen hava saldırılarında onlarca IŞİD militanının öldürüldüğünü de sözlerine ekledi.

Öte yandan Tikrit'in doğusunda 120'den çok bombanın etkisiz bir duruma getirildiği bildirildi.

Onlarca IŞİD militanının öldürülmesinin peşinden güvenlik güçlerinin Tikrit'in kuzeyinde yer piyasa El Kadısiye semtine girmeyi başardığı anlatım edildi. Öldürülen IŞİD militanları içinde keskin nişancılar ve yabancı savaşçıların da olduğu belirtiliyor.

Terör örgütü IŞİD, Tikrit'teki çatışmalardan Kerkük'e bağlı Havice ilçesini kaçan 11 IŞİD komutanını ihanetle suçlayarak kurşuna dizerek infaz ettiği bildirildi.

TİKRİT NEDEN ÖNEMLİ?

Irak ordusunun bugüne kadarki en kocaman operasyonu düzenlediği Tikrit, başkent Bağdat'ın yalnızca 130 kilometre kuzeyinde olmasıyla kocaman bir ciddiyete sahip.

Nisan ayında Musul'u almak için operasyon düzenlemesi beklenen Irak ordusunun Bağdat ve Musul'u birbirine bağlayan Tikrit'i denetim altına alması gerekiyor.

ENBAR'DAKİ OPERASYONLAR

Enbar'daki askeri oluşumlardan El-Cezire ve Badiye Operasyonları Komutanı Ziya Kazım Debbus da ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ile Irak ordusunun, örgüte karşıtı başlattığı operasyonlarda Bağdadi nahiyesine bağlı Cebbe semtinin kurtarıldığını, 19 IŞİD militanının ölü şekilde ele geçirildiğini ve aşırı sayıda patlayıcının imha edildiğini söyledi.

MUSUL, HAZİRANDAN BERİ IŞİD'İN ELİNDE

Terör örgütü IŞİD, 10 Haziran 2014'ten bu yana Irak'ın ikinci kocaman kenti Musul'u elinde tutuyor. Irak'ta IŞİD'in, Musul'u ve birtakım yerleri ele geçirmesinin peşinden ordu ile IŞİD içinde birtakım şehirlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusu ile Peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar