Güney Kore’de sendikacılar polise su sıktı

Güney Kore’de her geçen gün büyüyen makinistlerin grevinde bugün ilginç olaylar yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore’de sendikacılar polise su sıktı

Güney Kore’de her geçen gün büyüyen makinistlerin grevinde bugün ilginç olaylar yaşandı. Grev alanlarının birinde göstericiler, polise apartmandan su sıktı.

Güney Kore’de makinistlerin başlattığı grev 2. haftasını doldurdu. Yeni hükümetin, demir yolları işletmesindeki hatlardan birini özelleştirme kararı alması üzerine makinistler grev kararı almışlardı. İddia edilenlerin aksine demir yolları işletmesinin özelleştirilmediğini söyleyen hükümet, sadece hep açık verilen bir hattın özelleştireleceğini savunuyor.

Greve katılan tüm makinistlerin memuriyet seviyeleri iptal edilirken, grev kararı alan makinist sendikalarına savcılık baskın düzenlemişti. Yapılan baskından sendika yetkililerinden 18’i emniyet tarafından gözaltına alınmıştı.

Emniyetin yaptığı tetkiklerin büyümesi ile gözaltına alınmamalar büyüyünce Ulusal Demiryolları İşçi Sendikası (USİF) yetkilileri, bağlı oldukları Demokratik İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DİSF) binasına sığındılar. Polis söz konusu yetkilileri gözaltına almak için DİSF’e girmeye çalışması, fitili ateşledi. DİSF yetkilileri ile polis arasında arbede yaşandı.

Polislerin şimdiye kadar girmediği yer olarak bilinen DİSF’e emniyet yetkililerinin girmeye çalışması olayların büyümesine sebep oldu. İçinde milletvekillerinin de olduğu DİSF yetkilileri binanın önünde etten duvar ördü. Olayları yerinde görmek isteyen Ana muhalefet Demorkat Parti Genel Başkanı Kim Han-gil, arbedenin yaşandığı DİSF’in ana binasına geldi. Hükümetin kararını sert bir dille eleştiren Genel Başkan Kim, tüm yaşananlardan hükümeti sorumlu tuttu.

Polisin içeri girmesi engellenirken, DİSF’e sığınan USİF yetkileri ise binanın üst katından megafonla konuşma yaparak, ardından bildiri dağıttı. Polisle sık sık arbede yaşanırken, diğer binaların üst katlarında sendika yetkilileri polislere su sıkmaya başladı. Sıkılan sulardan polisle beraber bazı gazeteci ve sendikacıların da nasibini alması dikkat çekti.
CİHAN

Yorumlar