Güney Afrika, yüzyılın en büyük anma töreninden birine hazırlanıyor

Güney Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela için 10 Aralık'ta yapılacak anma töreninin, yüzyılın en kalabalık merasimlerinden birisi olacağı tahmin ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika, yüzyılın en büyük anma töreninden birine hazırlanıyor

Güney Afrika'nın efsane lideri Nelson Mandela için 10 Aralık'ta yapılacak anma töreninin, yüzyılın en kalabalık merasimlerinden birisi olacağı tahmin ediliyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Mandela’ya saygı için Güney Afrika’ya geleceğini duyurması ile ülkede güvenlik önlemleri had safhaya çıkarılıyor.

2010 Dünya Kupası’nın açılış ve final maçlarının oynandığı 90 bin kapasiteli FNB Stadyumu’nun ev sahipliği yapacağı törene, onlarca devlet başkanı ve ünlü simanın katılması bekleniyor.

15 Haziran'da toprağa verilecek Nelson Mandela'nın Johannesburg'taki evinin önünde kalabalık saygı için nöbet tutmaya devam ediyor. Mandela için çiçek bırakan her yaştan Afrikalı, pankartlara iyi dilek mesajları yazıyor.

Yakın tarihteki dünyaya gündem olan anma törenleri:

John F Kennedy: 1963’teki cenazesine 28 devlet başkanı, başbakan ve kral katıldı. Cenazesi Washington sokaklarında taşınırken, yüz binler sokaklara düküldü, gözyaşı döktü.

Winston Churchill: 1965’teki cenaze törenine 4 kral, 2 kraliçe ve 113 ülkeden devlet başkanı, başbakanlar ve devlet adamları katıldı. Yüz binler Churchill’in cenazesini görmek için sıraya girdi.

Yitzhak Rabin: 1995’te katledilen Nobel Barış Ödülü sahibi İsrail Başbakanı İsak Rabin’in cenazesine Bill Clinton ile beraber 40’tan fazla lider katıldı.

Mao Zedong: 1976’da yaklaşık bir milyon Çinli, Mao’nun Pekin’deki anma törenine katıldı. Çin dünyadan hiç bir lideri cenazeye davet etmedi.

Enver Sedat: 3 eski ABD Başkanı, 1981’de vefat eden Mısır liderinin cenazesine katıldı. Prens Charles ile beraber ondan fazla lider Kahire’de hazır bulunurken, Arap liderlerin çoğu gelmedi.

Prenses Diana: 1997’de şüpheli bir trafik kazası sonucu ölen Diana'nın cenazesine İngiltere Başbakanı Tony Blair, ABD First Lady'si Hillary Rodham Clinton ve bir çok yabancı lider katılsa da, organizatörler Diana’nın arkadaşlarına ve yardım yaptığı kişilere yer açmak için lider sayısını az tuttuklarını duyurdu.

Papa John Paul II: 2005’te ölen Papa’nın cenazesine ABD Başkanı George W Bush ve Fransa lideri Jacques Chirac’ın aralarından olduğu 80 ülkeden liderler katıldı. 300 bin insan St. Peter Meydanı’nı doldurdu. Roma’ya kurulan dev ekranlardan milyonlar cenazeyi izledi. CİHAN

Yorumlar