Gözetim altındaki çocukların ölmesi partileri harekete geçirdi

Hamburg’da, son on yıl içinde gençlik dairesi gözetiminde bakıcı ailede ya da kendi ailesinin yanında iken ölen beş çocuk, muhalefet partilerini harekete geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gözetim altındaki çocukların ölmesi partileri harekete geçirdi

Hamburg’da, son on yıl içinde gençlik dairesi gözetiminde bakıcı ailede ya da kendi ailesinin yanında iken ölen beş çocuk, muhalefet partilerini harekete geçirdi. Komisyon kurulması için gerekli dilekçeyi meclise sunan CDU, Yeşiller ve FDP, gençlik dairesi gözetiminde ailesinin yanında ölen Yağmur’un ölüm nedeninin detaylı bir şekilde araştırılması, benzeri olayların tekrarlanmaması ve çocuk bakımının iyileştirilmesini istiyor.

Hamburg’da son yıllarda aile içinde veya gençlik dairesi gözetimindeki bakıcı çocuk ölümlerinin yaşanması, eyalet meclisinde grupları bulunan CDU,Yeşiller ve FDP’yi harekete geçirdi. Gençlik dairesi gözetiminde en son geçtiğimiz yıl aralık ayında 3 yaşındaki Yağmur hayatını kaybetmişti. Yağmur’un ölümünden sonra müfettişler tarafından yapılan incelemede bir dizi ihmallerin olduğu ortaya çıkmıştı.

Yağmur’un ölümünün yeterince araştırılmadığını savunan CDU, Yeşiller ve FDP Meclis grupları eyalet meclisine dilekçe vererek, konuyu araştıracak bir komisyon kurulmasını talep etti. Dilekçeye imza atan üç partiye mensup milletvekilinin 51. Komisyon’un kurulması için 121 sandalyesi bulunan meclisin üçte birinin olumlu yaklaşması yeterli. Kurulmasına kesin gözüyle bakılan komisyon için mecliste bu ayın 25 veya 26’sında oylama yapılacak.

Kurulacak komisyon öncelikli olarak Yağmur’un ölüm olayını araştıracak. İki yıl önce 11 yaşındaki Chantall’ın ölümü sonrası alınan önlemlere rağmen gençlik dairesi gözetiminde ikinci ölüm olayının nasıl yaşandığını araştıracak komisyon, elde ettiği verilerle aynı zamanda çocuk bakımının iyileştirilmesi içinde öneri sunacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan CDU Aile Politikaları Sözcüsü Christoph de Vries, Yağmur’un ölümünden sonra müfettişlerin yaptığı incelemede hatalar zincirine rastladıklarını belirterek, “Ailesinin yanında ölen çocuğun daha başından beri risk ve tehlike altında bulunduğu gözden kaçmış. Aynı olayların tekrar yaşanmasını detaylı bir şekilde araştırmak gerekiyor.” dedi.

Yeşiller Çocuk ve Gençlik Politikaları Sözcüsü Christiane Blömeke ise, Hamburg’da bir çocuğun devlet gözetimindeyken ölmemesi için her şeyi yapmak gerektiğini ifade etti. Bunun için Yağmur olayıyla birlikte çocuk bakımını detaylı bir şekilde araştırarak, elde edilen verilerle çocuk bakımının iyileştirilmesi için öneri hazırlamanın önemine işaret eden siyasi,“Bunu yaparken dışarıdan uzman kişilerin görüşlerine de başvuracağız.” şeklinde konuştu.

FDP Aile Politikaları Sözcüsü Finn Ole Ritter de tam iki yıl önce bakıcı ailede ölen Chantall dosyasını kapatmaya hazırlandıkları sırada doğumundan beri gençlik dairesinin gözetiminde olan bir çocuğun hayatını kaybetmesinin gençlik dairesi, savcılık ve mahkemeler arasında hala temel sorunlar olduğunu gösterdiğini söyledi. Ritter, “Meclis komisyonu araştırmayı derinleştirerek temeline inebilir.” dedi.

Hamburg’da 2012 yılının ocak ayında 11 yaşındaki Chantal verildiği bakıcı ailede eroin yerine alternatif uyuşturucu olarak alınan metadon’dan zehirlenerek ölmüştü. 2009 yılı Mart ayında 9 aylık Lara Mia bebek açlıktan, 2005 yılı Mart ayında 7 yaşındaki Jessica ailesi tarafından kapatıldığı soğuk ve karanlık odada havasızlıktan ve 2004 yılında 2 yaşındaki Michelle doktora götürülmediği için serebral ödemden hayatını kaybetmişti. CİHAN

Yorumlar