Fransız HSYK'sı: Başkanın yürütmeden olmaması Konsey'e bağımsızlık kazandırdı

Fransa Hâkimler ve Savcılar Konseyi (CSM) Genel Sekreteri Peimane Ghaleh-Marzban, CSM başkanlığının yargıtay başkanı ve yargıtay başsavcısına geçmesinin konseye büyük bağımsızlık kazandırdığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Fransız HSYK'sı: Başkanın yürütmeden olmaması Konsey'e bağımsızlık kazandırdı

Fransa Hâkimler ve Savcılar Konseyi (CSM) Genel Sekreteri Peimane Ghaleh-Marzban, CSM başkanlığının yargıtay başkanı ve yargıtay başsavcısına geçmesinin konseye büyük bağımsızlık kazandırdığını söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Peimane Ghaleh-Marzban, 2011 yılına kadar, biri hâkimler diğeri de savcılar için olmak üzere iki üniteden oluşan Hâkimler ve Savcılar Konseyi'nin başkanlığını cumhurbaşkanı, başkan yardımcılığını ise adalet bakanının yaptığını hatırlattı. Ghaleh-Marzban, "Bu tarihte gerçekleştirilen reformla Hâkimler Konseyi'ne Yargıtay Başkanı, Savcılar Konseyine ise Yargıtay Başsavcısı'nın başkanlık etmesi sağlandı. Bu reform, Konsey'e büyük bağımsızlık kazandırdı." diye konuştu.

Son olarak hükümetin, Hâkimler ve Savcılar Konseyi'ne dışarıdan birinin başkanlık etmesini gündeme getirdiğini kaydeden CSM Genel Sekreteri Peimane Ghaleh-Marzban, muhalefetten yeterli desteği görmeyen bu teklifi cumhurbaşkanının geri çekeceğini açıkladığını aktardı.

Hükümetin önerisinde, Yargıtay Başkanı, Başsavcı, Danıştay Başkan Yardımcısı, Sayıştay Başkanı ve başka yüksek kademe yargı mensuplarından oluşan kurul tarafından belirlenip mecliste yapılacak oylama sonrası seçilecek Konsey Başkanı'nın, bağımsızlığı yönünde de güçlü garantiler verildiğini ifade etti. Peimane Ghaleh-Marzban, Hâkimler ve Savcılar Konseyi'ne yeniden yürütmeden bir kişi ya da hükümetin bir temsilcisinin başkanlık etmesinin ise düşünülmediğinin altını çizdi.

KONSEY’İN KARARI, HAKİM ATAMALARINDA BAĞLAYICI

Fransa'da hakim ve savcı atamaları konusunda da bilgi veren Ghaleh-Marzban, Fransa'da 8 bin 800 hâkim ve savcı bulunduğunu, atamaların prensip olarak Adalet Bakanlığı'nın önerisi ve CSM'nin onayıyla gerçekleştiğini söyledi. Hâkim atamalarında, Adalet Bakanlığı'nın, Konsey'in onayı olmadan atama gerçekleştiremediğini vurgulayan Marzban, savcı atamalarında ise CSM'nin görüşünün bakanlık için bağlayıcı olmadığını kaydetti. Genel Sekreter Marzban, savcı atamalarıyla ilgili hazırlanan yeni yasa tasarısına da dikkat çekerek, savcılarla ilgili atama ve yer değişikliklerinde Hâkim ve Savcılar Konseyi'nin onayını mecburi hale getirecek yeni bir yasal düzenleme üzerinde çalışıldığını aktardı. Marzban, bugüne kadar Adalet Bakanlığı'nın Konsey'e rağmen herhangi bir atama gerçekleştirmediğinin de altını çizdi. Fransa'da hâkim ve savcı atamalarının her zaman anayasa tarafından belirlenen yasalar çerçevesinde gerçekleştirildiğini savunan Marzban, bağımsızlığa saygı duymanın olmazsa olmaz bir unsur olduğunu kaydetti.

"KONSEY VATANDAŞLARIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUYOR"

CSM Genel Sekreteri Marzban, bir ülkede Hâkimler ve Savcılar Konseyi'nin konumunun o devletteki kuvvetler ayrılığının göstergesi olacağına da vurgu yaptı. Hakim ve Savcılar Konseyi'nin kuvvetler ayrılığına yardımcı olduğuna dikkat çeken Marzban, CSM'nin hakimlerin bağımsızlığını, dolayısıyla vatandaşların özgürlüğünü koruyan bir kuruluş olduğunu savundu. Konsey'in, hâkim atamaları ve disiplin cezalarının hükümet tarafından değil bağımsız bir kuruluş tarafından yapılmasını sağladığının da altını çizdi. CİHAN

Yorumlar