Flautre'den Gül'e açık mektup: AB süreci için devreye girin

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, HSYK yasasını bu haliyle onaylamaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Flautre'den Gül'e açık mektup: AB süreci için devreye girin

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, HSYK yasasını bu haliyle onaylamaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çağrıda bulundu.

Kaleme aldığı açık mektupta, hükümetin son aylardaki girdiği yol ile Türkiye'nin AB üyeliği için verilen mücadelenin zorlaştığına dikkat çeken Flautre, Cumhurbaşkanı Gül'e "Kişiliğinizde Türkiye'nin tüm politik güçlerini; demokrasiyi, Türkiye ve Avrupa Birliği'nin geleceğini savunmaya davet ediyorum." diye seslendi.

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hitaben "Size bu mektubu üyelik müzakereleri ve Türkiye'nin Avrupa projesinin inanırlığı için devreye girmeniz gerektiğini iletmek için yazıyorum. Son günlerde, Türkiye'nin dostları ve Türkiye'nin AB üyeliğini kalpten destekleyen çevreler Ankara'dan kaygı verici sinyaller alıyorlar." ifadelerini kullandı.

Falutre, "İlk vurgulamam gereken konu Türkiye'de yürütmenin basın ve düşünce özgürlüğü, gazeteciler üzerine sürdürdüğü baskının temel hak olan düşünce ve basın özgürlüğü ile bağdaşmaz olduğudur. Kabul edilen hali ile İnternet Yasası da kaygı verici ve düşünce özgürlüğünü sınırlayıcı boyutu ile eleştiriler alıyor." diye devam etti.

Birçok AB kurumunun, mecliste kabul edilen ve Gül'ün onayına sunulan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kanunu üzerine kaygılarını dile getirdiğini vurgulayan Flautre, "Bu kanun projesi Türkiye'de hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı açısından bir geri adım teşkil ettiği gibi, zaten sorunlu olan adli yapılanmanın güvenirliğini zedeleyici nitelikler içeriyor." dedi.

Hükümetin 2010 yılından beri sunduğu tüm adli reform projelerini desteklediğini vurgulayan Flautre, şöyle devam etti: "Bu projeler yargı bağımsızlığını ve Avrupa standartları ile uyumu hedefleyen nitelikte idi. Her zaman Türkiye'nin AB üyeliğini, Türkiye ve Avrupa Birliği için yüksek önemde olan bir proje olarak gördüm. Yıllardır bu projenin kabulü için mücadele verdim. Bugün hükümetin son aylardaki girdiği yol ile 'Avrupa Birliği'nde Türkiye' projesi için verilmekte olan mücadelenin günden güne zorlaştığını izliyorum. Sürmekte olan kriz AB üyesi ülkelerin müzakere sürecinde açılım sinyalleri verdiği bu günlerde Avrupa projesinin inandırıcılığını sorgular nitelikte."

Cumhurbaşkanı Gül'e çağrıda bulunan Flautre, "Türkiye'nin Avrupa sürecini tehlikeye atmamak için imzanıza sunulan HSYK yasasını bu hali ile onaylamamanızı rica ediyorum. Kişiliğinizde Türkiye'nin tüm politik güçlerine demokrasiyi, Türkiye ve Avrupa Birliğinin geleceğini savunmaya davet ediyorum." dedi. CİHAN

Yorumlar