Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi’yi kabul etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi ve beraberindeki heyet ile görüştü. Davutoğlu, Türkiye’nin her zaman Türkmenlerin yanında olduğuna dikkat çekerek, Türkmenler arasında Sünni ve Şii...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi’yi kabul etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi ve beraberindeki heyet ile görüştü. Davutoğlu, Türkiye’nin her zaman Türkmenlerin yanında olduğuna dikkat çekerek, Türkmenler arasında Sünni ve Şii fitnesine izin verilmemesi gerektiği üzerinde durdu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ITC Başkanı Erşat Salihi ve beraberindeki heyet ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantı iki saati aşkın sürdü. Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde gerçekleşen acı olaylara dikkat çeken Davutoğlu, kapsamlı bir şekilde istişarede bulunduklarını kaydetti. Dört ana konuyu ele aldıklarını ifade eden Davutoğlu, bütün risk unsurlarının ötesinde en temel konunun insani bakımdan yaşanan trajedilerin olduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Türkiye olarak biz sınırımızın çok ötesindeki ülkelerde dahi insani yardım ihtiyaç söz konusu olduğunda nasıl seferber olduğumuz bilinen bir ülkeyiz. Bütün Iraklı kardeşlerimiz gibi Türkmen kardeşlerimizin ihtiyaçları bizim için karşılanması gereken zaruri olan bir sorumluluktur. Bunun gereğini Türkiye her zaman yapmıştır.” şeklinde konuştu. Gece gündüz ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını sözlerine ekleyen Davutoğlu, Irak’ta bulunan kardeşlerinin Türkiye’ye güvenmelerini istedi.

"FİTNENİN ZUHUR ETMEMESİ İÇİN TÜRKMENLER BİRLİK OLMALI"

Türkmenlerin, Irak’ın asli unsuları arasında yer aldığının altını çizen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu çerçevede kendi aralarındaki birlik ve beraberliklerin öneminden söz etti. Etnik ya da mezhebi temelde Irak’ta toplumların karşı karşıya gelmesinin Türkiye’yi üzeceğini belirten Davutoğlu, Türkmenlerin Şii ve Sünni Türkmen diye bir ayrıma yönelmemesi gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, “Böyle bir mezhepçilik bizim kültürümüzde yoktur. Medeniyet anlayışımızda yoktur. Hiçbir yerde, Türkmenler arasında da mezhepçiliği kabul etmeyiz. Böyle bir fitnenin zuhur etmemesi için bütün Türkmenlerin bir ve beraber olmaları özel önem taşır.” dedi.

"TÜRKMENLER IRAK’IN ASLİ UNSURLARINDANDIR"

Kritik bir kuşakta yaşayan Türkmenlerin diğer unsurlarla dostça ilişkiler geliştirmeleri gerektiğinden söz eden Davutoğlu, Irak’ta yapılan seçimlerden sonraki gelişmeleri de istişare ettiklerini belirtti. Irak’ta yeni bir başlangıca ihtiyaç olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu başlangıçta Türkmenlerin hak ettikleri konumu elde etmelerinin Irak’ın barışına da katkı sağlayacağını söyledi.

"BU HARİTANIN ÖNEMLİ BİR PARÇASIYIZ"

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi ise Türkmenlerin Türk olduğunu kimsenin inkâr edemeyeceğini ifade ederek başladığı konuşmasında, “Bu haritanın önemli bir parçasıyız biz. Sadece Irak’ta değil, Suriye’de, Filistin’de de Ortadoğu’da yaşayan Türkmenler var. Bizim için önemli olan Türkmenler bu coğrafyada dimdik durmaları lazım. Diğer milletlerle hep beraber yaşadık, kaderimiz de birdir.” dedi. Salihi, ITC’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği temas ve ziyaretlerin çok doğal olduğunun altını çizdi. Salihi, IŞİD tehdidinin zamanında farkına nasıl varılamadığının sorulması üzerine, sorumluluğun Irak Merkez Yönetimi’ne ait olduğuna işaret etti.

IŞİD’le mücadele etmek için Irak’a geçen İran askerlerin varlığının sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basına yansımış haberlerin dışında ellerinde bu yönde bir verinin olmadığını ifade ederek, “Herkesin Irak’ın istikrarı ve geleceği için son derece dikkatli davranması gereken bir süreçten geçiyoruz.” diye konuştu. Kerkük’ün kırılgan yapısına dikkat çeken Davutoğlu, “Ümit ederiz bütün bu şehirlerde yaşanan gelişmeler Kerkük’te yaşanmaz. Bu konuda da tüm ilgili taraflarla yoğun temas halindeyiz.” şeklinde konuştu.

"LİBYA’NIN İSTİKRARI KUZEY AFRİKA’NIN İSTİKRARI İÇİN ELZEMDİR"

Libya’da ‘teröre karşı savaş’ iddiasıyla geçici hükümete karşı darbe girişiminde bulunan emekli general Halifa Haftar’ın ülkenin doğusundaki Türklere bölgeden ayrılmaları için 48 saat mühlet vermesinin hatırlatılması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye’nin hiçbir ülkeye dair bir gizli ajandasının olmadığını söyledi.

Davutoğlu, Libya Destek Grubu’nun Türkiye’de yapılacağına dikkat çekerek, “Geçtiğimiz üç yıl içinde Libya’daki bütün hükümetlerin bütün taleplerini siyasi geçmişlerine, sahip oldukları ideolojilerine bakmaksızın her zaman destek olduk. Libya polisi ve ordusunun eğitimi konusunda destekte bulunduk. Libya’nın istikrarı, Türkiye için dost ve kardeş bir ülkenin istikrarının ötesinde Kuzey Afrika’nın genel istikrarı için de hayati bir önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların yersiz ve temelsiz olduğunu kaydeden Davutoğlu, Trablus Büyükelçisi’nin de Trablus’ta vazifesinin başında olduğunu sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar