Çin’de yolsuzluk operasyonu: Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı görevden alındı

Çin’de devam eden yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı Li Dongsheng görevden alındı.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de yolsuzluk operasyonu: Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı görevden alındı

Çin’de devam eden yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında Kamu Güvenliği Bakanı Yardımcısı Li Dongsheng görevden alındı.

Resmi Xinhua ajansına göre değişik görevlerden de el çektirilen Li, ‘’şüpheli ciddi disiplin ihlalleri’’ nedeniyle görevinden alındı. Li hakkında bir süredir inceleme yapılıyordu.

Mart ayında göreve geldiğinde yolsuzlukla mücadele gündemini birinci sıraya koyan ve bunu önümüzdeki 10 yılda en büyük milli hedef olarak belirleyen Cumhurbaşkanı Xi Jinping, ‘’sıfır müsamaha’’ sloganıyla yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gidiyor.

Devlet medyasına göre, yönetim bu amaca yönelik beş yıllık bir plan yayınladı ve buna göre rüşvet cezalarının artırılması ve yolsuzluk soruşturmalarının daha ciddi yürütülmesi istendi. Yayımlanan eylem planında, protesto gösterilerine neden olan ve ölümlü kazalara yol açan yolsuzluklarla mücadele edilmesi çağrısı yapıldı.

Öte yandan haklarında yapılan rüşvet ve yolsuzluk incelemesi neticesinde 4 parti yetkilisine verilen cezalar açıklandı.

Bunlardan birisi ise Guangdong eyaletinin Meizhou kentindeki eski bir disiplin görevlisi olan Wu Hanlin. Wu’nun, 2012 yılında 10 milyon yuan (1,64 milyon dolar) rüşvet aldığı tespit edildi. Mahkeme Wu’ya verilecek cezayı görüşüyor.

Guizhou il kara yolu geliştirme şirketinin eski bir disiplin yetkilisi olan Tang Chungang da 2004 yılından bu yana aldığı 4,93 milyon yuan (yaklaşık 800 bin dolar) rüşvetten dolayı Mayıs ayında 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Heilongjiang eyaletinin disiplin ajansı eski bir yetkilisi Zhu Mingyi ise 2007 yılında aldığı 600 bin yuan (100 bin dolar) rüşvet nedeniyle 2009’da 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
.
Çin'in Anhui eyaletindeki Çin Komünist Partisi’ne (ÇKP) ait bir disiplin ajansının Başkan Yardımcısı Jiang Wei de rüşvet aldığından dolayı parti üyeliği iptal edilmiş ve 2012 yılında görevinden alınmıştı.

ÇİN YÖNETİMİ YOLSUZLUKLARI AFFETMİYOR

Sadece 2003-2010 yılları arasında 200 binden fazla rüşvet ve zimmete para geçirme vakasını soruşturan Çin, yolsuzluğun siyasi istikrara büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, bunu aynı zamanda çözülmesi en öncelikli sorun olarak görüyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ve bu büyümesiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin’de, ekonomik büyümeyle yolsuzluklar artarken, zengin-yoksul arasındaki fark da açıldı.

EŞ VE ÇOCUKLARA DİKKAT EDİLSİN

Yolsuzluklar ve rüşvet sebebiyle halkın gözünde kredi kaybeden ÇKP temsilcileri, şimdilerde diken üstünde. ÇKP yönetimi, son olarak yetkililerden varlıklarını açıklamalarını istemişti. Buna göre, yeni atanan yetkililerden, eşleri ve çocuklarının iş durumu, varlıklar ve uluslararası seyahat sicillerini açıklamasını istenmişti. Karar ise ülkeyi tek parti olarak yöneten Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) disiplin komitesi tarafından yayınlanmıştı.

Son olarak Hubei Eyaleti Vali Yardımcısı Guo Youming, ‘’ciddi disiplin ihlalleri" şüphesiyle görevden alındı. Bu adımın da yolsuzlukla mücadele kapsamında atıldığı kaydediliyor.

Yolsuzluk ve rüşvetten dolayı bazı üst düzey yetkililer idam yada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. Bunun en çarpıcı örneği ise geçtiğimiz Temmuz ayında Çin'de eski Demiryolları Bakanı Liu Zhijun’e verilen iki yıl ertelemeli idam cezası olmuştu.

Görevini kötüye kullanmak ve rüşvetten bu cezaya çarptırılan Liu’nun, 25 yıl boyunca 10 milyon dolardan fazla rüşvet aldığı belirtilmişti.

Yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmak suçlarından yargılanan ÇKP’nin eski polütbüro üyesi ve Chongqing şehrinin parti sekreteri Bo Xilai, geçtiğimiz aylarda müebbet hapis ve siyasi haklarından ömür boyu mahrumiyet cezasına çarptırılmıştı. CİHAN

Yorumlar