Avusturya, AB’ye rağmen Güney Akım’ın ortağı oldu

Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi ve kartelleşme gibi endişelerle soğuk bıraktığı Güney Akım Projesi’nin son ayağı, bugün imzalanan anlaşma ile Avusturya oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Viyana ziyareti çerçevesinde biraraya...

Google Haberlere Abone ol
Avusturya, AB’ye rağmen Güney Akım’ın ortağı oldu

Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizi ve kartelleşme gibi endişelerle soğuk bıraktığı Güney Akım Projesi’nin son ayağı, bugün imzalanan anlaşma ile Avusturya oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Viyana ziyareti çerçevesinde biraraya gelen OMV Üst Yöneticisi Gerhard Roiss ve Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Alexey Miller, Güney Akım Avusturya şirketinin kurulması için bir ortaklık anlaşmasına imza attılar.

Törende konuşan Gerhard Roiss, “Bu anlaşma Avrupa’nın enerji güvenliğine yatırım yapma anlamına gelmektedir. Bugünkü anlaşma yaklaşık 50 yıllık ortaklığımızı yeni bir seviyeye yükseltti. Gazprom ve OMV Güney Akım projesiyle, Avrupa’nın, özellikle de Avusturya’nın enerji tedarik güvenliğini teminat altına almaktadırlar. Bu anlaşma Baumgarten’ın temel Avrupa doğalgaz merkezi olarak üstlendiği rolünü de güçlendirmektedir.” dedi. Roiss Avrupa’nın gaz üretiminin azaldığını ve gelecekte Rus gazına daha fazla ihtiyaç duyulacağını ifade ederek, "Güney Akım AB’nin hukuk kurallarını tam olarak uymaktadır." şeklinde konuştu.

Alexey Miller ise “Güney Akım büyük enerji şirketleri tarafından desteklenen bir projedir. OMV ile imzalanan anlaşma Avrupa için yeni bir doğalgaz iletim ağı tesis etme vaadimize güç katmaktadır. Güney Akım Avrupa pazarlarına Rus doğalgazı tedariki noktasında ek güvenlik ve esneklik güvencesi getirecektir.” ifadelerini kullandı.

Anlaşma, tarafların Macaristan sınırından Baumgarten’a uzanacak olan yıllık 30-32 milyar metreküp kapasiteli Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kısmının inşası için işbirliği yapmasını öngörüyor. İmzalanan anlaşmayla Avusturya’da doğalgaz boru hattı inşası için üzerinde mutabakat sağlanan nihai yatırım kararı alındı. Anlaşmanın yanı sıra 2014-2016 yılları için Eylem Planı da imzalandı.

Belge inşaat izinlerinin Aralık 2015’e dek alınmasını öngörüyor. Güney Akım boru hattının Avusturya aşamasının 2017 başında başlaması planlanıyor.

Avrupa Birliği‘nin üçüncü enerji paketinde belli tedarikçilerin pazar paylarının azaltılması ve tedarikin çeşitlendirilmesi konusunda aldığı karara rağmen bu proje için nasıl bir pozisyon alacağı merak edilirken Gazprom Başkanı Miller "Sorun çıkınca çözeriz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar