Avrupa Parlamentosu seçimleri için çağrı pusulaları evlere gelmeye başladı

Hollanda’da 22 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde seçmen pusulaları adreslere gönderilmeye başladı. Seçmenler, pusulaların arkasındaki yetki bölmesini doldurarak başkalarına da vekalet verebilecek. Bir seçmen, kendisi...

Google Haberlere Abone ol
Avrupa Parlamentosu seçimleri için çağrı pusulaları evlere gelmeye başladı

Hollanda’da 22 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde seçmen pusulaları adreslere gönderilmeye başladı. Seçmenler, pusulaların arkasındaki yetki bölmesini doldurarak başkalarına da vekalet verebilecek. Bir seçmen, kendisi ile birlikte en fazla 3 oy kullanma hakkına sahip.

Hollanda’da yaklaşık 13 milyon seçmen AP'de Hollanda adına görev yapacak 26 milletvekilini belirleyecek. Hollanda’da yaşayan 470 bin Türk vatandaşından 230 bini çifte (Hollanda-Türk) vatandaş sıfatı ile oy kullanacak. Bu seçimlerde farklı siyasi partilerden 5 Türk kökenli aday yer alıyor. Bu Türk kökenli adayların seçilmesi genelde tercihli oylara bağlı. Bu adayların seçilebilmesi için en az 20 bin tercihli oy gerekiyor.

TÜRK STK'LARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR

Hollanda Hıristiyan Demokratlar (CDA) AP Milletvekili Adayı Alaattin Erdal, seçimlere 3 haftadan az bir süre kaldığını, Hollanda'nın en ücra köşelerine ulaşmaya çalışacağını söyledi. Erdal, "AP seçimine katılımın yüksek olması için, ben ve diğer aday arkadaşlarımız dahil, her yere olabildiğince gitmeye çalışıyoruz. Bu koşturmalara rağmen araştırmaların söylediği gibi 10 kişiden 8'i AP seçimlerine oy kullanmazsa çok gezmemizin de esprisi olmuyor. Bu noktada sivil toplum örgütlerimize büyük görevler düşüyor. Sandığa gitme oranını yüksek tutmamız gerekiyor ki birkaç Türk kökenli arkadaşımız AP'de hem Hollanda'yı ve hem de Türk toplumunu en iyi bir şekilde temsil edebilsin." dedi.

AP'DE ŞUAN 4 TÜRK KÖKENLİ MİLLETVEKİLİ VAR

Hollanda'da oy kullanma hakkı olan herkese oy pusulalarının ulaştırıldığına dikkat çeken Alaattin Erdal, "Türk kökenli 200 bini aşkın seçmenden yarısı sandığa gitmiş olsa en az birkaç arkadaşımız AP'ye seçilebilir. Şu an bütün Avrupa'da sadece 4 Türk kökenli AP Milletvekili var. Bir tane Hollanda'dan bir tane Almanya'dan ve 2 tanesi de Bulgaristan Türklerinden oluşuyor. Ama Hollandalı Türklerden yarısı sandığa gitmiş olsaen az 4 aday rahatlıkla AP'ye girebilir." ifadelerini kullandı.

AP'ye girmek için en az 20 bin tercihli oylara ihtiyacı olduğunu ifade eden Erdal, "Ben şahsen Hollanda'yı Avrupa'da temsil eden 26 milletvekilinden biri olmayı arzuluyorum. Vatandaşlarımızdan bu seçimlerde biraz daha duyarlı olmalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

Hollanda Genç İşadamları Federasyonu eski Başkanı İşadamı Mehmet Kabakyer ise "Türk kökenli Hollandalı vatandaşların oylarının bir yaptırım gücüne dönüştürülmesi demokratik isteğimizdir. Hollandalı Türkler olarak 230 bin bir oy potansiyelimiz var. Bu durum Hollanda'nın 26 milletvekili ile temsil edildiği AP'de en azından 3 Türk kökenli milletvekili görmeyi arzu ediyoruz. Bunun için 22 Mayıs AP seçimleri büyük önem arz etmektedir." diyerek Türk seçmenleri sandığa gitmeye çağırdı. CİHAN

Yorumlar