Astana ve Seul işbirliğini artırıyor

Kazakistan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması ve gelecekte ise Güney ve Kuzey’in birleşmesine destek verdiğini açıkladı.Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Astana’ya gelen Güney Kore Devlet...

Google Haberlere Abone ol
Astana ve Seul işbirliğini artırıyor

Kazakistan, Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması ve gelecekte ise Güney ve Kuzey’in birleşmesine destek verdiğini açıkladı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in davetlisi olarak Astana’ya gelen Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye için Akorda Sarayı’nda resmi karşılama töreni düzenlendi.

Daha sonra Nazarbayev ve konuk lider başbaşa görüştü. Liderler ardından heyetlerarası görüşmelere katıldı. Nazarbayev, görüşmede ikili ve bölgesel konuları geniş yelpazede ele aldıklarını söyledi. Güney Kore’nin Kazakistan için ekonomi ve siyasette stratejik ortak bir ülke olduğunu hatırlatan Nazarbayev, 1.5 milyar doları aşan ticaret hacminin daha da yükseltilmesi adına birlikte adım atacaklarını kaydetti.

Nazarbayev, Güney ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması ve gelecekte birleşmeleri politikasını desteklediğini ifade etti.

GÜNEY KORE BİR MUCİZEYİ BAŞARDI

Nazarbayev, Güney Kore’nin uyguladığı başarılı ekonomik ve siyasi adımlarla ülkeyi fakirlikten dünyanın en önde gelen ekonomilerinden biri haline getirerek, büyük bir mucizeyi başardığını vurguladı. İki ülke arasındaki işbirliğinin enerji, otomotiv, mühendislik, inşaat, madencilik, sağlık, eğitim ve bilim alanında en üst seviyede olduğunu hatırlatan Nazarbayev, bu ziyaretin iki ülke ilişkilerine yeni bir sinerji katacağına olan inancını tekrarladı.

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kazakistan’ın bölge ve dünya barışı için önemli bir ülke olduğunu dile getirdi.

VİZELER KARŞILIKLI KALDIRILDI

Kazakistan Dışileri Bakanı Yerlan İdrisov ve Güney Kore Dışileri Bakanı Yoon Bin Xie iki ülke arasında karşılıklı vizelerin kaldırılmasını ön gören anlaşmayı imzaladı. Böylece iki ülke vatandaşları normal pasaportla karşılıklı bir ay vizesiz seyahat edebilecek.

CİHAN

Yorumlar