Aşırı sağcı akademisyenlerin olaylı balosu 2015’te de yapılacak

Avrupa genelindeki aşırı sağcı akademisyenleri buluştuğu Viyana’daki olaylı balo, 2015’te de tekrarlanacak.

Google Haberlere Abone ol
Aşırı sağcı akademisyenlerin olaylı balosu 2015’te de yapılacak

Avrupa genelindeki aşırı sağcı akademisyenleri buluştuğu Viyana’daki olaylı balo, 2015’te de tekrarlanacak. Organizatörlüğünü Avusturya’daki aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi’nin (FPÖ) üstlendiği ve sol gruplar tarafından yoğun bir şekilde protesto edilen balonun Viyana’daki tarihi Hofburg sarayında gelecek yılda da tekrarlanacağı iddia edildi.

Etkinliğin ev sahibi FPÖ, geçtiğimiz hafta gerçekleşen ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerindeki aşırı sağcı liderlerin hazır bulunduğu balonun 2015 yılında da düzenleneceğini açıkladı. Aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi’nin Viyana Belediye Meclisi Üyesi Udo Guggenbichler, kendilerinin uzun vadeli bir sözleşmelerinin olduğunu dile getirerek baloyu tekrar gerçekleştireceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanlığının da içinde bulunduğu tarihi sarayda balonun önümüzdeki yılda da tekrarlanacağının gündeme gelmesi, Avusturya’daki diğer partiler tarafından büyük tepkiler topladı.

Avusturya dışından gelen ve bazıları kendi ülkelerindeki mahkemelerde ırkçılıkla yargılanan akademisyenlerin de katıldığı balonun Viyana’da 2015’te de yapılmasının kentin itibarına zarar vereceği dile getirildi. Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ve Yeşiller Partisi’nin eyalet milletvekilleri yaptıkları açıklamalarda aşırı ırkçı kimliğiyle öne çıkan Akademisyen Balosu’nun ve polisin sert müdahalelerde bulunduğu karşıt gösterilerin Viyana’nın kimliğine zarar verdiğini ifade etti.

Balonun FPÖ’lü organizatörleri ise Akademisyenler Balo’sunu yapmayı kesin olarak düşündüklerini, bunu hiçbir hukuki gerekçenin durduramayacağını ancak programın Nisan ayında netleşeceğini dile getirdi. Irkçı söylemleriyle öne çıkan FPÖ’nün lider Heinz Christian Strache de konuyla ilgili yaptığı açıklamada 2015 Ocak ayının son haftasında bu baloyu kesinlikle gerçekleştireceğini tekrarladı.

Aşırı sağcıların geçtiğimiz Cuma günü düzenlediği geleneksel Akademisyen Balosu büyük protestolara neden olmuştu. Balo karşıtı 17 göstericinin ve 5 polis memurunun yaralandığı olaylarda çok sayıda kişi tutuklanmıştı. CİHAN

Yorumlar