AGİT başkanı: İnsan hakları savunucuları saygıyı ve desteği hakkediyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İsviçre’nin başkenti Bern’de ‘İnsan Hakları Savunucuları’ konferansı düzenledi. Bugün başlayan konferansa 57 ülkeden yaklaşık 100 temsilci katılıyor. Uluslararası konferansın açılış...

Google Haberlere Abone ol
AGİT başkanı: İnsan hakları savunucuları saygıyı ve desteği hakkediyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İsviçre’nin başkenti Bern’de ‘İnsan Hakları Savunucuları’ konferansı düzenledi. Bugün başlayan konferansa 57 ülkeden yaklaşık 100 temsilci katılıyor. Uluslararası konferansın açılış konuşmasını İsviçre Konfederasyonu Başkanı ve AGİT Dönem Başkanı Didier Burkhalter yaptı. İsviçreli lider, insan hakları savunucularının saygıyı ve desteği hak ettiğini vurgulayarak ülkesinin çalışmalarından bahsetti.

Budapeşte Memorandum'nun 20’nci yılında yapılan konferansta insan hakları savunucuların korunması ve desteklenmesi konusu ele alındı. AGİT’in insan hakları ofisi (ODİHR), hazırladığı yeni insan hakları savunucuları koruma yönetmeliğini tanıttı. İki gün sürecek olan programa AGİT ülke temsilcilerinin yanında uluslararası insan hakları kurumları da katılıyor.

Konferansta konuşan Burkhalter, "İsviçre dış siyasetinin ana gündemleri arasında insan haklarının korunması ve hukukun üstünlüğü ilkesinin geliştirilmesi yer alıyor. Bahsettiğim hedeflere uluslararası insan hakları standartlarını uygulanarak ulaşılabiliriz. İsviçre Konfederasyonu, insan hakları savunucularının önemli sorumluluk üstlendiğini bildiği için onların korunması için gereken desteği sunmaya çalışıyor.” diye konuştu. Burkhalter, ülkesinin üç farklı seviyede girişimlerde bulunduğunu aktararak, “Birleşmiş Milletler'in özel temsilcilerini destekleyerek çok yönlü aşamada müdahil oluyoruz. Diğer ülkelerle yürüttüğümüz olumlu ikili ilişkilerimizin sayesinde sivil toplum kuruluşlarının sıkıntılarını ilgili devletin en üst temsilcileriyle görüşebiliyoruz. Ve son olarak insan haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarının somut projelerini destekleyerek insanlara yardımlarımızı doğrudan sunuyoruz.” diyerek çalışma alanlarını açıkladı.

Didier Burkhalter’den sonra söz alan Avrupa Birliği (AB) Özel Temsilcisi Stavros Lambrinidis, “İnsan hakları savunucularını hapse atarak güçlü lider olduğunu düşünen kişiler var. Güçlü lider kendine muhalif olan sivil toplum aktörleriyle müzakere eder.” diye konuştu. AB temsilcisi, “İnsan hakları sorunları kültürler arası sorunlar değildir. Kültür içinde yaşanan problemlerdir. Bu sebeple sadece dışarıdan müdahale ederek o sorunların üstesinden gelemeyiz. Hak ihlallerin yaşandığı yerde yerel derneklerle hareket etmeliyiz.” diyerek saha çalışmalarının önemini vurguladı. CİHAN

Yorumlar