ABD füze savunma sistemi ile Rusya gemilerle silahlanma yarışında

Ukrayna’da yaşanan iç savaş Rusya ve ABD’nin silahlanma yarışını yeniden tetikledi. ABD sürekli güçlendirdiği füze kalkanı ile Rusya’yı kontrol altına almaya çalışırken, Rusya da Karadeniz ve Akdeniz’e yerleştirdiği savaş gemileri...

Google Haberlere Abone ol
ABD füze savunma sistemi ile Rusya gemilerle silahlanma yarışında

Ukrayna’da yaşanan iç savaş Rusya ve ABD’nin silahlanma yarışını yeniden tetikledi. ABD sürekli güçlendirdiği füze kalkanı ile Rusya’yı kontrol altına almaya çalışırken, Rusya da Karadeniz ve Akdeniz’e yerleştirdiği savaş gemileri ile etkinliğini artırıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Uluslar arası Askeri İşbirlikleri Direktörü Sergey Koşelev, ABD’nin Avrupa’da füze kalkanı ile ilgili çalışmalarını sürekli olarak genişlettiğini, mevcut potansiyelin Rusya’yı hedef aldığını söyledi.

Basına açıklamada bulunan Koşelev, “İttifak güçlerinin son dönemde yaptıkları çeşitli açıklamalar Amerikan füze kalkanı ve NATO’nun Rusya karşıtı varlığını her geçen gün artırdığını teyit ediyor. NATO’dan ortaklarımız uzman seviyesinde konuyu ele almak yerine siyasi sloganlarla karşılık veriyor.” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da 23-24 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek uluslar arası güvenlik konferansında füze kalkanı tartışılacak.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu ise Karadeniz ve Akdeniz’de askeri varlığı güçlendirmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Sivastopol’da bulunan Karadeniz Filosu’nun güçlendirilmesi için 90 milyar ruble (3 milyar dolar) ayırdıklarını ifade eden Şoygu, “Federal program çerçevesinde 2020’ye kadar Karadeniz Filosu güçlenecek. Yeni nesil savaş gemileri göreve başlayacak. Novorossisk, Temruk ve Utaş’da bulunan deniz üslerinde toplam 48 ayrı birim modernize ediliyor.” bilgisini verdi.

Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya dahil olmasının ardından oluşan yeni konjonktürü değerlendiren Şoygu, “Filonun gelişim programında değişikliğe gidildi. Ana üssün bulunduğu alana yeni hava savunma sistemleri ve ek piyade birlikleri konuşlandırılacak. Yeni nesil denizaltı ve savaş gemileri de yıl sonuna kadar bölgede göreve başlayacak.” dedi.

Akdeniz’de kalıcı olmayı planlayan Rusya bölgeye 3 savaş gemisi daha gönderdi. Devriye gemisi Smetliv ve dev çıkarma gemileri Saratov ve Yamal, Rusya’nın Akdeniz Gücü’ne dahil oldu. Rusya Deniz Gücü’nden yapılan açıklamada 3 savaş gemisinin Akdeniz’de sürekli hale gelen misyonuna dahil oldukları belirtildi.

CİHAN

Yorumlar