ABD Azerbaycan Kongresi Başladı

İki gün sürecek ABD-Azerbaycan Kongresi başkent Washington’da düzenlenen açılış galası ile başladı. Beyaz Saray’ın yakınındaki ünlü Willard Hotel’de gerçekleştirilen geceye, ABD siyasetinin tanınmış senatör ve milletvekilleri...

Google Haberlere Abone ol
ABD Azerbaycan Kongresi Başladı

İki gün sürecek ABD-Azerbaycan Kongresi başkent Washington’da düzenlenen açılış galası ile başladı. Beyaz Saray’ın yakınındaki ünlü Willard Hotel’de gerçekleştirilen geceye, ABD siyasetinin tanınmış senatör ve milletvekilleri katıldı.

Kamuoyunda en fazla tanınan senatörlerden, Demokrat Parti’nin New York Senatörü Charles E. Schumer, Azerbaycan’ın, ABD’nin müttefiki ve bölgedeki değerli bir ortağı olduğunu dile getirdi. Azerbaycan ile ABD arasında sosyal ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine yönelik yürütülen çalışmalara değinen Schumer, iki ülke askerlerinin sadece Afganistan’da değil, bundan önce Irak ve Kosova’da da birlikte mücadele ettiğini vurguladı.

Ukrayna’da yaşanılan krizin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da önemli kıldığını belirten Senatör Schumer, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ihlal eden eylemler hoş görülemez. Rusya’ya sert yaptırımların uygulanmasını destekledim ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğim.” şeklinde konuştu. Azerbaycan enerji kaynaklarının Avrupa’ya ulaşmasının büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Schumer, bu konuda daha fazla işbirliği içinde olmaları gerektiğine işaret etti.

UKRAYNA KRİZİ AZARBEYCAN’IN ÖNEMİNİ ARTTIRDI

Azerbaycan ile ABD arasındaki dostluk bağlarını güçlendiren bu organizasyonu düzenleyenlere teşekkür eden Cumhuriyetçi Parti’nin Virginia eyaleti Senatörü Mark Warner, “Videoyu izleyince (Azarbeycan’ın tanıtım videosu) birçok değerlerimizin aynı olduğunu gördüm. Kimileri bunları politik değerlendirmeler olarak görebilir, ancak açıkça ifade edeyim ki burada olmaktan gurur duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Azarbecan’ın 10 milyon nüfusu ile çok kritik bir bölgede yer aldığına dikkat çeken Senatör Warner, Soğuk Savaş sonrası ekonomisi en hızlı yükselen ülkelerin başında geldiğini kaydetti. Rusya’nın bölgede son yaptıklarından sonra Azarbeycan ile olan ilişkilerin öneminin daha da arttığını kaydeden Warner, “Rusya’nın etkisini azaltamazsak, doğalgaz ve petrol üzerinde Avrupa ile bölgedeki diğer ülkelerdeki etkisi artacaktır.” dedi.

45 MİLYAR DOLAR MALİYETLİ “TANAP” PROJESİ 5 YILA TAMAM

“Böylesine sıkıntılı bir dönemde müttefiklerimiz ile bir arada olmamızın önemi büyük.” diye konuşmasına başlayan SOCAR Başkan Yardımcısı Elshad Nassirov, iki yıl önce yine Washington’da yapılan ABD-Azarbeycan Kongresi’nde, Bakü’den Avrupa’ya doğalgaz nakli sözü verdiklerini hatırlattı. Nassirov, “Amerikalı dostlarımız ile söz vermiş olduğumuz Bakü’den Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatını hayata geçiriyoruz.” dedi.

Yüzyıl önce Azerbaycan ile ABD’nin dünya petrol üretiminin yarısını karşıladığını ve birbirlerinin rakipleri olduğunu hatırlatan Nassirov, “Ancak bugün müttefiğiz ve bundan dolayı gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nden (TANAP) bahseden Nassirov, Azerbaycan gazının birkaç yıl içinde Avrupa’da olacağını söyledi. Plan kapsamında, 5 yıllık bir süreç içerisinde, 3 bin 500 kilometre boru hattının yapılması öngörülüyor. Proje, 45 milyar dolar maliyet ile 7 ülkeden geçecek. Nassirov, doğalgaz gibi, Azerbaycan ham petrolü ile petrol ürünlerinin de birkaç yıl içinde Avrupa’da olacağını dile getirdi.

Demokrat Parti’nin Indiana eyaleti Senatörü Joe Donnelly, iki ülke arasında her geçen yıl artan dostluğun bölgenin güvenliği ve istikrarına da hizmet ettiğini söyledi.

Teksas eyaleti Cumhuriyet Partisi milletvekillerinden Steve Stockman, Azerbaycan ile ABD arasında kurulan dostluğun uzun yıllar devam etmesini dilediğini söyledi. Stockman, Rusya’nın 1930’lardaki gibi yayılmacı bir politika izlemeye başladığına dikkat çekerek, “ABD tehlikeli bölgelerdeki dostlarının yanında durması gerekiyor ve Azerbaycan bizim dostumuz.” dedi.

20 ABD’li milletvekillinin katılacağı kongre kapsamında ayrıca “Avrasya Enerji Koridoru ve Enerji Güvenliği” konusu sabah ve öğleden sonra yapılacak panellerle masaya yatırılacak.

 

Yorumlar