Türkiye 4,5G'ye geçti

Türkiye, uzun zamandır beklenen 4,5G uygulamasına bu gece geçiş yaptı. Yeni sistemi ilk kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oldu.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye 4,5G'ye geçti

Türkiye'de 4.5G uygulaması başladı. İlk bağlantıyı Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile yaptı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 4.5 G bağlantısı aracılığıyla görüştü.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, işletmecilerin 4,5G'ye geçişi sağlamak için ciddi gayret gösterdiklerini belirterek, "Ama daha yolun başındalar. Bundan sonra asıl iş başlıyor, vatandaş kullanmaya başladığında kurulan altyapının, getirilen bu hizmetin ne kadar ihtiyacı karşıladığı veya karşılamadığı uygulamalarla ortaya çıkacak" dedi.

Bakan Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen törende, test SIM kart ile 4,5G'den ilk görüşmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından Yıldırım, yeni bir güne yeni bir hizmetle başladıklarını ifade ederek, 4,5G iletişim hizmetinin dakikalar önce başladığını söyledi. 4,5G ile ilk bağlantının gerçekleştirildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan ile arada 6 bin milden fazla mesafe olduğunu aktaran Yıldırım, "Onların yollarında arıza var, bizim tarafta bir şey yok. Bizde yollar kaymak gibi ben kulaklıkla dinliyorum hiç kesinti yok" diye konuştu.

4,5G ile iletişim yollarında şerit sayısı ve kapasitenin artırılması, hızın 10 kata kadar yükseltilmesi işi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Böylece hangi işle uğraşırsak uğraşalım, yapacağınız her türlü hizmette ve üretimde teknolojinin bize sağladığı bu imkan sayesinde zaman tasarrufu sağlayacağız. Üretimde miktarı, kaliteyi ve rekabet gücümüzü artırmış olacağız" yorumunu yaptı.

Yıldırım, 4,5G'de amaçlarının yurt içinde her noktaya belirlenen iş programı dahilinde yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu anlatarak, başlangıçta büyükşehirlerde, ardından daha az nüfuslu yerleşim yerlerine doğru hizmetin yaygınlaştırılacağını bildirdi.

Teknolojinin ilerlemesinin ülkenin eriştiği seviyeyi gösterdiğine işaret eden Yıldırım, "Bununla yetinemeyiz, aynı zamanda bu teknolojiye sahip olacak, bilgiye sahip olacak, bilgiyi üretecek, kullanacak konuma gelmemiz lazım. Bunu da daha fazla araştırma, ürün geliştirme çalışması yaparak gerçekleştireceğiz. Yani akıl terine daha fazla sermaye aktaracağız, daha fazla zaman ayıracağız. Böylece katma değeri yüksek teknolojik ürünlerle ülkemizin gücünü, dünya milletleri arasında üst konuma getireceğiz. Nihai hedefimiz budur" dedi.

OPERATÖRLERLE CANLI BAĞLANTI

Bakan Yıldırım, daha sonra 4,5G ile GSM Operatörleri Komuta Merkezlerine bağlandı. İlk bağlantının gerçekleştirildiği Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir, çok heyecanlı ve coşkulu olduklarını belirterek, GSM tarihinin en yoğun yatırım dönemini en kısa süre içinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Binlerce baz istasyonu yatırımı yaptıklarını dile getiren Akdemir, bu dönüşümün sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da an itibarıyla 1 milyon 186 bin Turkcell müşterisinin 4,5G hizmetine bağlandığını ve bundan çok mutluluk duyduklarını bildirdi. Bu noktaya gelebilmek için mühendislerinin 1 milyon saat ve 790 bin kilometre yol yaptıklarını kaydeden Terzioğlu, yeni teknolojinin ülkeye hayırlı olması dileğinde bulundu.

Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt ise 4,5G'nin, Türkiye'nin dijital dönüşümünde çok önemli bir adım olduğunu vurgulayarak, "Yoğun bir dönem sonunda çok güzel bir akşam, mutlu ve gururluyuz. Türkiye'nin dört bucağını bir an önce 4,5G ile bağlama heyecanımız var" diye konuştu.

DİKKAT CEBİNİZİ YAKABİLİR

Türkiye bu geceden itibaren 4,5G'ye geçiyor. İnternetin ve veri alışverişinin 10 kat daha hızlanacağı yeni sistemle faturaların da şişeceği belirtiliyor.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, faturalar konusunda uyarılarda bulunarak, hız ile birlikte kontrol mekanizmasının da devreye girmesi gerektiğini söyledi. Bakan Yıldırım, kullanıcıların farkında olmadan faturalarını katlayabileceği uyarısında bulundu. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Yıldırım şunları söyledi: Burada hız çok yüksek ama bir yandan da cepleri yakabilir. Tedbirli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek, o kadar kısa zamanda bilgiye erişilebilir ama faturası o kadar yüksek olur. Bunu kendileri ayarlayacak. Zaman çok önemli, para önemsiz ise istedikleri hızla gitsinler. Para da zaman da kendileri için önemliyse ortalama hızları tercih etsinler. 'Benim zamanım çok, para fazla gitmesin' diyorlarsa, daha alt seviyedeki hızı seçmelerinde fayda var. Sonunda fatura önlerine gelince '4,5G de ne kadar kazıkmış' diye bir şikayet olmasın istiyoruz. Herkes bütçesine göre, yorganına göre ayağını uzatarak iş yapsın.

NASIL GEÇİLİYOR?

Mobil teknolojinin bu yeni uygulaması sayesinde veri aktarımı 10 kat daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek. Yeni uygulamayla ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de nasıl geçiş yapılacağı. 

2G'den 3G'ye geçişte çok yüksek oranda veri kullanımı olacağı için onay şartı aranmıştı. 3G'den 4.5G'ye geçişte benzer bir durumun yaşanmayacağını belirten operatörler Bilgi İletişim Kurumu'ndan otomatik geçiş talebinde bulundu. Ancak BTK kararını henüz vermedi. Bu nedenle 4.5G'ye geçmek için operatörünüze onay vermeniz gerekiyor.

4.5G'ye geçmek için operatörünüze onay verdikten sonra izlemeniz gereken adımlar ise oldukça basit. 1 Nisan'da 4.5G Türkiye'de kullanıma girdikten sonra akıllı telefonunuzun "ayarlar" kısmından 4.5G'yi işaretlemeniz gerekiyor.

4.5G'yi telefonunuzda kullanmak için özel bunu destekleyen bir SIM karta sahip olmanız gerekiyor. Eğer SIM kartınız 4.5G’ye uyumlu değilse değiştirmek zorundasınız. Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone sim kartlarını şimdilik ücretsiz olarak değiştiriyor.

BTK TANITIM KİTABI HAZIRLADI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), bu gece uygulamaya giren 4,5G teknolojisi ile ilgili bilinmeyenleri anlatmak, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla "4,5G Teknolojisi, Ülkemize Sağlayacağı Faydalar ve Getireceği Yenilikler ile Sıkça Sorulan Sorular" konulu kitapçık hazırladı.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan'ın talimatıyla hazırlanan kitapçıkta, 4,5G teknolojisine ilişkin tüketicilerin merak ettiği soruların yanıtlarına yer verildi.

"4,5G nedir?, 3G ve 4,5G teknoloji arasındaki farklar nedir? 4,5G yetkilendirilmesi ile ne sağlanmıştır?, 4,5G’den nasıl yararlanırım?" gibi başlıklar yer alan kitapçıkta, söz konusu teknolojinin, Türkiye'ye sağlayacağı faydalar ve getireceği yenilikler anlatıldı.

YARINDAN İTİBAREN BAYİLERDE

3G'ye göre mobil haberleşme hızını 10 kat artıracak 4,5G hizmetinin, yetkilendirilmiş işletmeciler (Avea, Turkcell ve Vodafone) tarafından 1 Nisan'dan itibaren abonelere sunulmaya başlanacağı hatırlatılan kitapçıkta, işletmecilerin, teknoloji kullanımında esneklik sağlanan 4,5G yetkilendirmesiyle dünya ile eşzamanlı 5G de dahil yeni teknolojileri hizmete sunmalarına imkan sağlandığı belirtildi.

GETİRECEĞİ YENİLİKLER

Kitapçıkta 4,5G'nin getireceği yenilikler şöyle sıralandı: 

- İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak

- Daha net video görüşmeleri sağlanacak

- Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak

- Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek

- Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek

- Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek

- Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek. 

4,5G nedir?

Kamuoyunda 4,5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adıdır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede seyyar internet sağlayan seyyar iletişim teknolojisidir.

Hız artacak, işlem süreleri kısalacak

4,5G ile seyyar şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. 4,5G sayesinde daha yüksek veri süratleri, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden seyyar cihazlar üzerinden video izlemeye, akıllı ev ve şehir altyapılarından seyyar ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından seyyar sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikme süreleri gerektirirken, 4,5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.


Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4,5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin seyyar cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.

3G hızında 90 dakikalık futbol maçını 25 dakikada indiriyorken; 4,5G ile 3,5 dakikada indirip seyredebileceksiniz.

Çekmeyen telefon kalmayacak çünkü 4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabileceği tahmin ediliyor. 1 kilometrenin üstündeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları da buna dâhil...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını ilan etti. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini kapsama mecburiyeti var.


Sim kartlar değişiyor

Türkiye'de 4,5G'nin başlamasına az bir zaman kala sim kart seferberliği de yaşanıyor. 1 Nisan'da start alacak bu teknolojiye geçişte ilk safha olarak sim kart değişimiyle başladı. Cep telefonu 4,5G'li bile olsa sim kart değiştirmeden bu teknolojiye geçilemiyor.

İstatistiklere göre, Türkiye'de hat sayısına paralel olarak 74,2 milyon sim kart var. Bunların 46 milyon gibi büyük bir çoğunluğu 4,5G ile uyumlu. Uyumlu olmayan kısım ise 28,2 milyon adet. Yani Türkiye'deki sim kartların yüzde 38'i 4,5G'ye uyumlu değil. Operatörler ve cep telefonu satıcıları bunların 15 milyonunun yeni sim karta geçeceğini öngörüyor. Tuşlu telefon kullanan ya da 4,5G'ye geçmeyen yaklaşık 8 milyon hat sahibi olacağı da belirtiliyor.

Kartınızı erkenden değiştirin

4,5G teknolojisi için 1 haftadan az süre kaldı. Bu nedenle 4,5G uyumlu sim kart değişimi de hızlandı. 4,5G için geri sayım devam ederken, geçen ay 3 milyon kişinin sim kartını değiştirerek 4,5G'li yaptığı öğrenildi. Sektör yetkilileri, gelecek 2-3 ayda 10 milyondan fazla seyyar abonenin hem ses hem de data hatlarında 4,5G uyumlu sim kartlara geçeceği tahmininde bulunuyor. Abone merkezlerinde nisan ayında oluşabilecek yığılmalara karşı şimdiden sim kart değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Kimlikleriyle abone merkezlerine gelenlerin 4,5G'li sim kartlarını alabiliyorlar.

Üç GSM operatörü de sim kart değiştirmeyi hızlandırmak için çalışıyorlar. Hedeflenen 15 milyon sim kart değişimi için 31 Mart'a kadar kampanyaların devam edeceği belirtiliyor. Şu anda kullanılan sim kartlar, 900 MHz, 1800 MHz ve 2100 MHz frekanslarını destekleyen 3G teknolojisi ile kullanılabiliyor. 4,5G teknolojisinin kullanılacağı frekans için yeni 800 MHz ile 2600 Mhz frekansları açıldı. Eski 3G'li sim kartların yeni frekansları desteklemesi mümkün olmayacak.

Telefonum 4,5G uyumlu mu?

Aboneler, sim kartlarının 4,5G'ye uyumlu olup olmadığını operatörlerin web sayfaları veya mağazalarında ücretsiz olarak öğrenebiliyorlar. Ayrıca kendileri de test edebiliyor. Sim kartın üzerinde bulunan çip kısmı kare şeklindeyse sim kartınız 4,5G'yi desteklemez. Çip dikdörtgen şeklindeyse bu tip kartlar 4,5G desteğine sahip. Mevcut sim kartlar 4,5G uyumlu sim kartlarla değiştirilirken kartın şeklinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. 4,5G uyumluluğu yeni sim kartların içindeki yongalarla sağlanacak.

Yorumlar