Alper Gezeravcı 7'inci deneyini de gerçekleştirdi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Türkiye'nin bilimsel çalışmalarına katkı sunması beklenen yedinci deneyini de gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Alper Gezeravcı 7'inci deneyini de gerçekleştirdi

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil'in proje yöneticisi olduğu ve uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliğini artırmayı amaçlayan "gMetal" deneyini gerçekleştirdi. Bu deney, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) yapıldı. Deneyin amacı, kimyasal tepkimesiz koşullarda, katı parçacıklar ile akışkan ortamı arasında homojen bir karışımın oluşturulmasına yerçekiminin etkisini araştırmak. Bu çalışma, itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesine katkıda bulunacak.

Gezeravcı'nın ISS'deki Araştırmaları

Astronot Alper Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana altı farklı deney gerçekleştirdi. Bu deneyler arasında, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneyleri bulunuyor.

Gezeravcı'nın Sürdürdüğü Diğer Deneyler

Gezeravcı, ayrıca uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme ve yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" deneyini sürdürüyor. Uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneyi de devam etmekte. "OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması amaçlanıyor.

Yorumlar