Brusella

Brusella, adını aldığı brusella mikrobu sayesinde bulaşan bir hastalıktır. hem insanlarda hemde hayvanlarda görülebilir.

Google Haberlere Abone ol
Brusella

Brusella, adını aldığı brusella mikrobu sayesinde bulaşan bir hastalıktır. hem insanlarda hemde hayvanlarda görülebilir. halk arasında; "Malta Humması ve Dalgalı Humması" olarak ta adlandırılır. mikrop insanlara hayvan dışkısı, halk arsında ağız adıyla bilinen yavrunun sonu ve sütten bulaşır. bir takım meme hastalıklarına ve kısırlığa sebep olabilir.

 Brusella Hastalığına Sebep Olabilecek Faktörler
  • Hayvansal atıklar
  • Hayvanların doğum zarları
  • Ortalığa atılmış ölü hayvan yavruları
  • Yavru zarları
  • Yeni doğum yapmış hayvanlarda bulunan vajinal akıntılar
  • Tam olarak pastörize edilmeden tüketilen süt ve süt mamulleri olarak kendini gösterir.
Solunum yoluyla bulaşabildiği gibi, temas ve salgı yoluyla da bulaşabilir. Özellikle hayvan bakıcıları ve veterinerlerin meslek hastalığı olarak bilinir.  Brusella Belirtileri Bu hastalığın mikropları vücuda sirayet ettikten sonra, karaciğer, dalak, lenf bezleri, sinirlere yerleşirler. kuluçka süreleri 1 aya kadar sürebilir. klasik ateşli başlayan bir hastalık olduğundan dolayı pek ayırt etmesi olanaksızdır. 
  • Ani başlayan ateşlenme
  • Gece terlemeleri
  • Gece terlemesi sonucu ateşin düşmesi
  • Çabuk yorulma
  • İştahsızlık
Hastalığın başlaması ile birlikte bazı hastalıklarda görülebilir. Örneğin; sarılık, kansızlık, romatizmanın bazı ender türleridir. bu hastalıkların da kendine has belirtilerinin olduğundan dolayı, çoğu zaman brusella geri planda kalır ve teşhis şansı azalır. Brusella da tanı nasıl konulur?Hastalık en ateşli dönemde yapılan tahliller sonucunda tanı konulur. Bu testlerin başında "Brucella Wright Testi" gelir. Bu test hastalığın teşhis edilmesinde en etkin yöntem olarak bilinir. Bu test hastanın en ateşli anında kanından numune alınarak, ekiminin yapılması ve bakterinin üreme hızının hesaplanması şeklinde olur. Eğer kronikleşme söz konusu ise testin ikinci aşaması olan Rose Bengal Plate Test uygulanır.Bu testten farklı olarak teşhis koymada kullanılan başka klinik yöntemler bulunmaktadır. Fakat bu test kadar hızlı ve kesin sonuç veremeyebilirler. Kesin tanı koyma işleminde dikkat edilecek husus benzer hastalıklarla karıştırılmamasıdır. Örneğin bu hastalığın bakterisi, şekil ve yaşam biçimi bakımından Tüberküloz ile aynıdır. Brusella TedavisiBu hastalığa karşı kullanılacak en etkin ilaç antibiyotiklerdir. Antibiyotikler kendi aralarında kuşaklara ayrılırlar. Hastalığın evresine göre sırasıyla; 1.kuşak, 2.kuşak, 3.kuşak antibiyotikler kullanılırlar. Bu şekilde hastalığın önüne geçilmesi olasılığı yüksektir. İlaç tedavisi bittiğinde yapılan testler tekrar edilmelidir. Aksi takdirde hücreler içinde kalan bakteri kalıntıları 1 yıl sonra bile tekrar kendini gösterir.  Brusella'dan Korunma YollarıHayvansal kaynaklı bir hastalık olduğundan, hayvanlar doğdukları andan itibaren aşılarını eksiksiz olarak yaptırmak gerekir. Şüpheli görülen hayvanlardan uzak durmalı, pastörize olarak almadığımız sütler kaynatılmadan tüketilmemelidir. 

Yorumlar