Paul Auster neden öldü, hastalığı neydi, Paul Auster kimdir, kaç yaşında öldü?

Ünlü yazar Paul Auster 77 yaşında hayata veda etti. Auster'ın uzun süredir kanser tedavisi gördüğü öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Paul Auster hayatını kaybetti

Paul Auster, Amerikan çağdaş edebiyatının öne çıkan isimlerinden biri olarak kabul ediliyor. Kanser tedavisi sırasında yaşadığı komplikasyonlar nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti. Can Yayınları tarafından yapılan açıklamada, Auster'ın vefatı şu sözlerle duyuruldu: "Şans, kader ve rastlantı sanatının postmodern ustası Paul Auster 77 yaşında öldü." Yazarın ölümü, edebiyat dünyasında büyük bir kayıp olarak görülüyor.

YAZARIN YAŞAMI VE ESERLERİ

1947 yılında New Jersey'de doğan Paul Auster, Columbia Üniversitesi'nde İngiliz, Fransız ve İtalyan edebiyatı üzerine eğitim aldı. Auster, edebi kariyerine çeşitli dillerde yayımlanan romanları ve çevirileri ile uluslararası bir üne kavuştu. Yazarın önemli eserleri arasında New York Üçlemesi, Brooklyn Çılgınlıkları, Kırmızı Defter ve Son Şeyler Ülkesinde gibi yapıtlar bulunuyor.

Auster'ın otobiyografik ögeler taşıyan "Cebi Delik" adlı romanı da dikkat çeken eserlerinden biridir. Bu romanın bir bölümü, "Paul Benjamin" takma adıyla yayımlanan ve sonradan Can Yayınları tarafından Seçkin Selvi çevirisiyle Türkçeye "Köşeye Kıstırmak" adıyla kazandırılmıştır.

ÖDÜLLER VE FİLM UYARLAMALARI

Auster, 2006 yılında İspanya'nın saygın ödüllerinden Asturias Ödülü'ne layık görüldü. "Asturias Prensi" ödüllerinde edebiyat dalında, aralarında Orhan Pamuk'un da olduğu 18 ülkeden 26 yazar aday gösterilmişti. Yazarın senaryoları, Wayne Wang tarafından Duman (Smoke) ve Surat Mosmor (Blue in the Face) isimleriyle filme çekildi. Auster, Lulu Köprüde (Lulu on the Bridge) kitabını hem yazıp hem yöneterek sinemaya da adım attı. 2017 yılında yayımlanan romanı '4 3 2 1', Man Booker Ödülü'ne aday gösterildi.

Paul Auster'ın vefatı, edebiyat dünyasında yankı uyandırmış olup, eserleri ve katkıları uzun süre hatırlanacak. Can Yayınları, yazarın ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, "Aralarında New York Üçlemesi ve son yapıtı Baumgartner'ın da bulunduğu 34 kitabın yazarı, şans, kader ve rastlantı sanatının postmodern ustası Paul Auster 77 yaşında öldü. Yayıncısı ve okurları olarak çok üzgünüz." ifadelerine yer verdi. Yazarın ölümü, edebiyatseverler ve hayranları tarafından büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Yorumlar