Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi

- Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Öztürk: - "Teknolojiyi kullanmayalım, teknolojiden uzak kalalım demiyoruz. Teknoloji sonuna kadar kullanılacak, gelişmek için teknoloji mutlaka gerekli. Teknolojiyi bilinçli ve aktif olarak kullanalım. Sorunlu teknoloji kullanımı yapmayalım ve bağımlı olmayalım" - "Sloganımız çok basit, 'bağlan ama bağımlı olma'. Çünkü biz çocuklarımızın teknolojik aletlerini bilgi birikimlerini ve kendilerini geliştirmek için kullanmalarının sonuna kadar arkasındayız. Ama maalesef, teknolojik aletler özellikle haberleşme araçları geliştikçe beraberinde birçok sorunu da getirmeye başladı" -"Çocuklarımız erken yaşta kalem tutmadan tuşlara basmayı öğrenmeye başladılar. Çocuklarımız erken yaştan itibaren anne ve babalarının yüzlerinden çok ekrandaki bir şeyleri görmeye başladılar. Biz yetişkinler ev sohbetlerini, karşılıklı sohbeti, paylaşımı bırakıp, mesaj gruplarında gecenin ilerleyen saatlerine kadar yazılı paylaşımlar yapmaya başladık. Bunlar bize bir alarm veriyor"

Google Haberlere Abone ol
Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi

İSTANBUL (AA) - Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, "Teknolojiyi kullanmayalım, teknolojiden uzak kalalım" demediklerini belirterek, "Teknoloji sonuna kadar kullanılacak, gelişmek için teknoloji mutlaka gerekli. Teknolojiyi bilinçli ve aktif olarak kullanalım. Sorunlu teknoloji kullanımı yapmayalım ve bağımlı olmayalım." dedi.

Yeşilay'ın ev sahipliğinde Kültür, Toplum ve Aile Vakfı desteğiyle Yeşilay 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başladı.

Prof. Dr. Öztürk, kongrenin açılışında, Yeşilay için bağımlılıklarla mücadelenin, geçmişi olan bir serüven olduğunu, bu serüvende nasıl kimyasal maddelerle mücadele ettilerse, eylemsel bağımlılık adını verdiklerini başta teknoloji ve kumar olmak üzere birçok bağımlılıkla da mücadele etmeye çalıştıklarını söyledi.

"Teknolojiyi kullanmayalım, teknolojiden uzak kalalım" demediklerini, teknolojinin sonuna kadar kullanılacağını, gelişmek için teknolojinin mutlaka gerekli olduğunu ifade eden Öztürk, "Teknolojiyi bilinçli ve aktif olarak kullanalım. Sorunlu teknoloji kullanımı yapmayalım ve bağımlı olmayalım. Sloganımız çok basit, 'bağlan ama bağımlı olma'. Çünkü biz çocuklarımızın teknolojik aletlerini bilgi birikimlerini ve kendilerini geliştirmek için kullanmalarının sonuna kadar arkasındayız. Ama maalesef, teknolojik aletler özellikle haberleşme araçları geliştikçe beraberinde birçok sorunu da getirmeye başladı. Çocuklarımız erken yaşta kalem tutmadan tuşlara basmayı öğrenmeye başladılar. Çocuklarımız erken yaştan itibaren anne ve babalarının yüzlerinden çok ekrandaki bir şeyleri görmeye başladılar. Biz yetişkinler ev sohbetlerini, karşılıklı sohbeti, paylaşımı bırakıp, mesaj gruplarında gecenin ilerleyen saatlerine kadar yazılı paylaşımlar yapmaya başladık. Bunlar bize bir alarm veriyor."

- Teknolojinin sorunlu kullanımında üç temel problem

Teknolojinin sorunlu kullanımının beraberinde üç temel problem oluşturduğunu, bunlardan birinin teknolojinin özellikle online bir takım oyunların daha erken yaştan itibaren çocuklara kumar alışkanlığını öğretmeye başlaması olduğunun altını çizen Öztürk, "İkincisi özellikle haberleşme araçları ile ya da sosyal medya ile iletişim yapması, çocukların erken yaşta cinsellikle tanışmalarına hatta bir takım tacizlere neden olabilmekte. Üçüncüsü de eğer biz mücadele etmezsek, kendi kültür ve inançlarımıza yönelik bir takım saldırılarla karşı karşıyayız. Gerek çocukların oynadığı oyunlarda gerek haberleşme için kullanılan bazı sitelerde yine bu anlamda bilinçli şekilde saldırı yapılmakta." diye konuştu.

Eğitimciler ve anne-babalara seslenen Öztürk, "Çocuklarımıza erken yaştan itibaren teknolojinin nasıl verimli kullanılabileceğini öğretmeye çalışalım. Bu amaçla Yeşilay olarak 100'ü aşkın şubemiz, 35 ülkede kurulmasına vesile olduğumuz Uluslararası Yeşilay Federasyonu çatısı altında topladığımız Yeşilaylar ile teknoloji bağımlılığı noktasında, yaşa uygun bilimsel içeriklerimizle eğitimler veriyoruz." dedi.

Kongreye farklı ülkelerden katılan bilim adamları ve sivil toplum kuruluşu örgütlerine teşekkür eden Öztürk, çarşamba günü başlayacak bir toplantıyla da Dünya Sağlık Örgütü'nden gelecek bilim adamlarının Yeşilay'ın ev sahipliğinde bir araya geleceğini söyledi.

Öztürk, bu kapalı toplantının, "teknoloji bağımlılığının tanınması ve kriterleri" ile ilgili bir toplantı olacağını ve verimli geçeceğine inandığını sözlerine ekledi.

Yeşilay'ın bağımlılık konusunda düzenlenen "Sağlıklı nesil sağlıklı gelecek" yarışmasında bilgisayar bağımlılığının ne anlama geldiğini anlattığı videosuyla birinci olan Mehmet Mert Kırgıl, ödülünü Prof. Dr. Mücahit Öztürk'ün elinden aldı.

Ödül aldığı videosunun gösteriminin ardından Kırgıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek, fotoğraf çektirdi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, çocuklara, "Sevgili çocuklar, teknoloji, hayatımızı esir almak değil kolaylaştırmak için vardır. Sizlerden isteğim, bilgisayarı, telefonu, televizyonu bu amaçla kullanmanızdır. Ailenizi, arkadaşlarınızı, okulunuzu, kitaplarınızı, geleceğinizi teknolojiye asla feda etmeyin. Gözlerinizden öpüyorum." yazılı kartpostal gönderdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 27 Kasım'ın Dünya Kartpostal Günü ilan edildiği belirtilerek, Prof. Dr. Öztürk tarafından, üzerinde Yeşilay pullarının yer aldığı tablo hediye edildi.

Kongrenin açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve eşi Esra Albayrak, AK Parti Konya Milletvekili Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci de katıldı.

Yorumlar