Kuzey Dakota petrol boru hattına ABD ordusundan onay

ABD'de Kızılderili kabileleri ve çevre grupları başta olmak üzere pek çok kesimin tepkisine neden olan Kuzey Dakota petrol boru hattı projesine ABD ordusundan yeşil ışık geldi.

Google Haberlere Abone ol
Kuzey Dakota petrol boru hattına ABD ordusundan onay

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE), ülkede tartışmalara yol açan Kuzey Dakota petrol boru hattı projesinin tamamlanması için onay vereceğini açıkladı.

ABD Ordusu Müsteşar Yardımcısı Paul Cramer'dan yapılan yazılı açıklamada, USACE'nin en geç 24 saat içinde Kuzey Dakota petrol boru hattı projesinin inşasının önündeki engelleri kaldıracağı bildirildi.

Boru hattı güzergahının rezervasyon alanlarına çok yakın bir noktadan geçecek olması nedeniyle projenin değiştirilmesini isteyen ’Duran Kaya’ adlı Kızılderili kabilesinin lideri 2. Dave Archambault, söz konusu karara tepki gösterdi:

“ABD vatandaşları adil, dengeli ve yasalara uygun bir boru hattı inşa edilmesini talep eden kabilemizi desteklemek için bir araya geldi. Çevresel etki raporunun hazırlanması kusurlu bir biçimde sona erdirildi.  Bu boru hattının yönü insafsızca antlaşmayla bize verilen topraklardan geçecek şekilde yeniden değiştirildi.“

Boru hattının Trump yönetimiyle finansal bağları olan bir avuç zengin ABD’linin kazanç sağlaması uğruna tekrar gündeme getirildiğini belirten 2. Archambault, “Suyumuzu ve kutsal mekanlarımızı küstah özel çıkarlardan korumak için mücadele edelim” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, iki hafta önce projenin tamamlanması için bir başkanlık emri imzalamıştı.
Yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar harcanarak 4 eyaletten geçmesi planlanan Kuzey Dakota petrol boru hattı, ABD'de protestoların hedefi olmuştu.

Projenin geçeceği arazinin bir kısmının 19. yüzyıldan kalma bir antlaşma nedeniyle kendilerine ait olduğunu ileri süren ’Duran Kaya’ kabilesi, geçen Ağustos'ta ABD hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmuş ancak Ekim ayında Federal Temyiz Mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti.
USACE ise, geçen Aralık ayında yeni rotanın belirlenmesi amacıyla Kuzey Dakota boru hattı projesinin durdurulmasına karar vermişti.

Yorumlar