İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak

BAE, Katar ve Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye yeni para akışları olacak

Google Haberlere Abone ol
İslam ülkelerinden Türkiye'ye para akacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası (İKB) tarafından Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlanacağını duyurdu. Şimşek, "Türkiye'ye yönelik dış kaynak akışı güçlü şekilde devam ediyor." ifadelerini kullanarak, uygulanan ekonomi programının başarısına vurgu yaptı.

İKB'DEN STRATEJİK DESTEK

İKB'nin 50'nci kuruluş yıl dönümü münasebetiyle Riyad'da düzenlenen Yıllık Toplantılar'da, 2024-2026 dönemini kapsayan Ülke Stratejisi'nin kabul edildiği bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İKB Başkanı Muhammed Sulaiman Al-Jasser arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde, banka Türkiye'deki çeşitli sektörlere finansman sağlayacak.

Söz konusu strateji, Türkiye'nin 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'daki önceliklerle uyumlu olarak belirlendi. Strateji, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi birçok sektörde faaliyet gösteren projelere destek sağlamayı hedefliyor. İKB Grubu bünyesindeki kuruluşlar; İKB, Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu (ITFC), Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu (ICD) ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu (ICIEC) tarafından toplam 6,3 milyar dolarlık finansman sağlanacak.

DÜNYA BANKASI'NDAN EK DESTEK

Dünya Bankası da Türkiye'ye sağladığı finansmanı artırma kararı aldı. Orta Vadeli Program sonrasında, mevcut 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ekleyerek toplamda 35 milyar dolara çıkardı. Bu karar, Bankanın İcra Direktörleri Kurulunda görüşülerek yürürlüğe girmiştir.

İKB Grubu'nun Türkiye'ye sağladığı toplam finansman 12,9 milyar doları bulurken, Türkiye bu finansmanlarla bankadan uygun şartlarda kredi kullanan ülkeler arasında dördüncü sırada yer alıyor. 2021-2023 döneminde İKB Grubu tarafından onaylanan finansman miktarı ise yaklaşık 800 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yorumlar