Erdoğan'dan 'Canan Karatay' talimatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Canan Karatay'ın "Yağı su gibi için, ekmek yemeyin" şeklindeki açıklamalarıyla ilgili araştırma talimatı verdi. Vatandaşın kafasının karıştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin yetkili kuruluşlarının bu tür iddiaları araştırarak vatandaşa en sağlıklı bilgiyi vermesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'dan 'Canan Karatay' talimatı

Diyetisyen Canan Karatay'ın birçok doktoru ve sağlıkçıyı zor durumda bırakan açıklamaları en sonunda devleti de harekete geçirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu üyelerini toplayarak bu konuda kesin talimat verdi. Kamuoyunda tanınan isimlerin televizyonlardan yaptıkları açıklamalarla vatandaşın kafasını karıştırdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biri çıkıyor ‘Ekmek yiyin’ diyor biri de ‘Yemeyin’ diyor. Biri ‘Yağı su gibi için’ diyor diğeri başka bir şey. Biri ‘Bal ye’ diyor ‘Biri, yeme zararlı’ diyor. Birçok alanda vatandaşın aklını karıştıran farklı açıklamalar var. Bu işi bir çözün. Millet tartışmalar arasında kalmasın. Vatandaş doğru bilgiyi alsın” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde bir araya geldiği Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’na bağımlılıkla mücadele edilmesi, yerli ilaç oranının arttırılması ve israfın önlenmesi için talimat verdi. Erdoğan, yeni sistem kapsamında oluşturulan 9 kurulla toplantı trafiğini tamamladı. Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde ilk toplantısını yaptığı Sosyal Politikalar Kurulu ile Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu’nun çalışma takvimini ele aldı. Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu başkanvekilliğine Erdoğan’ın doktoru Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Sosyal Politikalar Kurulu başkanvekilliğine de Vedat Bilgin getirildi.

Erdoğan, haftada bir periyodik olarak toplanacak olan kurul üyelerinden özellikle uyuşturucu ve internet bağımlılığıyla mücadele edilmesi konusunda çalışma yapılmasını istedi. Erdoğan’ın uyuşturucu ve internet bağımlılığıyla mücadelede koordinasyonun ve bilinçlendirmenin önemine atıfta bulunduğu ve bu kuruldan da çalışmalar beklediğini ifade ettiği öğrenildi. Erdoğan, son günlerde tartışılan gıda israfının önlenmesi konusunda çalışma yapılmasını istedi.

Erdoğan, son günlerde piyasada beslenmeyle ilgili topluma tavsiyelerde bulunan kişilerle ilgili de eleştiride bulunarak, “Biri çıkıyor ‘Ekmek yiyin’ diyor biri de ‘Yemeyin’ diyor. Biri ‘Yağı su gibi için’ diyor diğeri başka bir şey. Biri ‘Bal ye’ diyor ‘Biri, yeme zararlı’ diyor. Birçok alanda vatandaşın aklını karıştıran farklı açıklamalar var. Bu işi bir çözün. Millet tartışmalar arasında kalmasın. Vatandaş doğru bilgiyi alsın” dedi.

CANAN KARATAY: BOL BOL YAĞ YİYİN

Canan Karatay İzmir'de katıldığı bir etkinlikte vatandaşlara bol bol yağ yenmesi gerektiğini belirterek, “Televizyonlara çıkıp ‘Bilmem ne sapı içerseniz iyi gelir’ diyenlere inanmayın. Vücudumuzu tanıyacağız. İnsan vücudunun yüzde 60’ı su, yüzde 20’si protein, yüzde 19.99’u da yağdır. Bol bol yağ yiyin. Kanser manser kalmaz. Doğal yağ, tereyağı, zeytinyağı yiyin. Kanser manser kalmaz. Buna inanın” demişti.

Canan Karatay palmiye yağı konusunda ise şunları söylemişti: Palmiye yağı ile diğer rafine bitkisel yağların hiçbir farkı yok. Avrupa Güvenlik Birliği’nden o tartışılan ürünle ilgili böyle bir konu gündeme geldi. Mısırözü, ayçiçeği ve palmiye yağı aynı grupta… Uzun senelerdir bu yağların yüksek miktarda kırılgan oldukları ve yüksek miktarda Omega 6 içerdikleri biliniyor. Bu Omega 6’lar basınçla, yüksek ya da düşük ısıyla, havaya ya da güneşe temasla çok çabuk bozuluyor. Böylece bozuk yağlar dediğimiz trans yağlar meydana geliyor. Trans yağlar insan vücudunun kullanamadığı katılaşmış sıvı yağlardır. Margarin gibi! İnsan vücudu için bu yağlar çok tehlikelidir. Palmiye yağı Malezya’dan ithal ediliyor. Afrika kökenlidir. Çok büyük yağmur ormanlarını yok ederek çok çabuk ürüyorlar. Tropikal bitki olduğu için 12 ay ürün veriyor. Çok ucuza geliyor. Seneler önce 1 tonu 30-50 dolar arasındaydı. Bu sene 1 ton fiyatı 700 dolar olmuş, borsa gibi. Ama yine de rakamlar çok ucuz. O yüzden de her türlü yiyeceğin içinde kullanılıyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için çok zararlı.

CANAN KARATAY EKMEK AÇIKLAMASI

Canan Karatay, ekmek konusunda ise farklı düşünüyor. Ekmek tüketimine karşı çıkan Karatay bu konuda şöyle düşünüyor: Ekmekte kullanılan un, katkı maddeleri ve ekmeğin yapılış şekli zararlı. Buğday hibrit. Un rafine. Ayrıca unda ortalama yüzde 10 katkı maddesi var ve bakanlık tarafından onaylı. Bana göre bu yanlış. Bu katkı maddelerinin arasında bromür denen ve çok tehlikeli bir ağır metal içeren madde de var. Hiçbir şey girmese o vücuda giriyor. Beyaz ekmekte de var, tam buğday ekmeğinde de, diğerlerinde de... Tabii bir de endüstriyel maya kullanılıyor. O da çok tehlikeli. Bu kadar tehlike bir araya gelince ortada faydalı bir şey kalır mı? O yüzden yemeyin diyorum. Ceviz, fındık, zeytin gibi hakiki besin değeri olan şeyler tüketin. Ekmek sizi 2 saat sonra acıktırıyor. İki dilim tam buğday ekmeği, şekerinizi iki çorba kaşığı toz şekerden daha fazla yükseltiyor. İçindeki modern buğday glüteni çok fazla. Bu glüten bağırsaklarda sindirildiği zaman 23 bin türlü yabancı protein üretiyor. Bunlar bütün otoimmün hastalıkların temelini atıyor. Ve beyinde morfin reseptörlerine bağlanıyor. Morfinman gibi bırakamıyorsunuz, sonra “Ben ekmeksiz doyamam” demeye başlıyorsunuz. Ekmek gelenektir diyorlar. Ben de diyorum ki geleneksel Türk yemeklerine dönün. Gelenek, dünyada az miktarda bulunan, Yaradan’ın Anadolu topraklarına lütfettiği siyez, kavılca, karakılçık gibi atalık buğdayların taş değirmende öğütülmüş unundan lavaş ya da çörek, pide gibi yapılandır. Fabrikasyon olmayandır. İnsanları kandırıyorlar maalesef. 

Yorumlar