'Bu işi Erdoğan çözer' demişti şimdi HDP'de

Siyasi yasağı biten Leyla Zana, HDP'ye üye oldu.

Google Haberlere Abone ol
'Bu işi Erdoğan çözer' demişti şimdi HDP'de

Zana'nın üyelik adımı, İmralı ziyareti sonrası geldi. Zana, 7 haziran seçimlerinde HDP'den mebus seçilmek için de namzet olacak.

Diyarbakır'dan müstakil mebus şekilde Meclis'e giren Leyla Zana'nın siyasal yasağı 2014 yılının aralık ayının sonunda sona erdi. Yani bir partiye aza olmasının önünde mani kalmadı. Zana bu konudaki adımını, İmralı Cezaevindeki PKK önderi Abdullah Öcalan'a yaptığı ziyaretten sonra attı ve HDP'ye aza oldu. Zana 7 haziran seçimlerinde HDP'den mebus seçilmek için de namzet olacak.

5 YILLIK YASAK BİTTİ

11 Aralık 2009'da Demokratik Toplum Partisi'ni kapatma kararı saha Anayasa Mahkemesi aralarında Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve Leyla Zana'nın da yer aldığı 37 insana siyasal yasak getirmişti. Söz konusu kişiler, 5 sene boyunca bir siyasal partiye aza olamıyordu.

İLK 1991 YILINDA SEÇİLMİŞTİ

2011'deki seçimde Zana başka HDP adayları benzeri seçime müstakil girmiş fakat seçim sonrası Meclis'te oluşturulan parti grubuna siyasal yasağı sebebiyle katılamamıştı. Zana seçilir ve HDP barajı geçerse yıllar sonra bir parti çatısı altında TBMM'ye girecek. Kürt siyasal hareketinin mühim isimlerinden Leyla Zana, 1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden seçime giren Halkın Emek Partisi (HEP) üyelerinden bir tanesi şekilde mebus seçilmişti. 22 vekil daha sonra SHP'den istifa edip kendi grubunu kurmuştu.

10 YIL CEZAEVİNDE KALDI

Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK arasındaki en kanlı çatışmaların yaşandığı senelerde Zana'nın da aralarında yer aldığı Kürt siyasetçiler konusu için aşırı sayıda davalar açıldı. Zana, Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Salim Sadak'la müşterek 3 Mart 1994'te dokunulmazlığı kaldırılarak gözaltına tahsil edildi ve tutuklandı. 1994'te örgüt üyeliğinden 15 sene ceza saha Zana, 10 sene cezaevinde kaldı.

'BU İŞİ ERDOĞAN ÇÖZER' DEMİŞTİ

Kürt siyasal hareketinin simge isimlerinden bir tanesi bulunan Leyla Zana, Çözüm Süreci'ne başından bu güne destek verdi. Erdoğan'a verdiği destek de dikkat çekiciydi. Haziran 2012'de Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda "Bu işi Erdoğan çözer" demişti. Zana bu izahatlarının arkasından o çağ Başbakan Erdoğan ile kafa başa da görüştü. Görüşmede kendisine, "müzakerelere dönülmesi, Öcalan'a ev hapsi sağlanması, Kürtçe anadilde eğitim ve devletin Kürtlerden özür dilemesi" benzeri öneriler sundu. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar