BM heyeti ses kayıtlarını dinleyecek
Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili yürütülen soruşturma için Türkiye'ye gelen BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, Kaşıkçı'nın ölümü ilgili ses kayıtlarını dinleyecek. Heyet bu kapsamda AK Partili Yasin Aktay ile bir görüşme gerçekleştirdi. Aktay, heyetin Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili baş sorumlu olarak Suudi veliaht prensi gördüklerini söyledi.
AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, "BM heyeti Kaşıkçı cinayetinin baş sorumlusu olarak Veliaht Prensi görüyor. BM heyeti, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili ses kayıtlarını dinleyecek" ifadelerini kullandı.
Suudi Konsolosluğu'na nikah işlemleri için gittikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, konsolosluğa girmeden önce nişanlısı Hatice Cengiz'e, kendisinden haber alınamaması durumunda Yasin Aktay'a haber verilmesi gerektiğini söylemişti.
AKTAY, BM RAPORTÖRÜ İLE BİR ARAYA GELDİ
Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay ile bir araya geldi.
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında hazırlayacağı rapor için Türkiye'ye gelen Callamard ve beraberindeki heyet, İstanbul'daki temaslarının ardından Ankara'da AK Parti Genel Merkezinde, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Aktay ile görüştü.
CALLAMARD-AKTAY GÖRÜŞMESİ YAKLAŞIK 1,5 SAAT SÜRDÜ
BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard, 2 Şubat'a kadar Türkiye'de olacak.
Agnes Callamard'ın Türkiye'ye ziyaretine, İngiliz avukat Helena Kennedy ile eski Dünya Adli Tıp Akademisi Başkanı ve Coimbra Üniversitesi Tıp Fakültesi Müdürü Prof. Dr. Duarte Nuno Vieira da eşlik ediyor.
Callamard, soruşturma sürecinde elde ettiği bilgileri ve soruşturmaya ilişkin tavsiyelerini, BM İnsan Hakları Konseyinin haziran ayındaki oturumunda rapor olarak sunacak.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası soruşturmanın Callamard'ın yetkisi altında yürütüleceğini, Callamard'ın talebi üzerine "Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili koşulların" insan hakları açısından gözden geçirileceğini ve değerlendirileceğini açıklamıştı.
BM raportörünün, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin hükümetlerin attığı adımlar ve tepkilerin yanı sıra devletlerin ve bireylerin, gazetecinin öldürülmesi konusundaki sorumluluklarının niteliği ve kapsamını da değerlendireceği vurgulanmıştı.
BM heyeti, dün Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun etrafında inceleme yapmış, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ile görüşmüştü.
CESET HALA BULUNAMADI
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de girdiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilmişti. Orta Doğu'nun en etkin gazetecilerinden, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi ve sonrasında yaşananlar, Türkiye ve dünya kamuoyunun gündemindeki yerini koruyor.
Cinayetin üzerinden geçen sürede Kaşıkçı'nın ne zaman, nerede ve nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgiler ortaya çıktı ancak cesedinin nerede olduğu konusu hala netlik kazanmadı.
Yorumlar